‘Door hun uitzonderlijke – lees extravagante – politiek van maatregelen om deze nooit geziene crisis te bestrijden gaan de centrale banken veel verder dan op het eerste zicht lijkt,’ schrijft Jean-Marc Vittori in een opiniestuk in de Franse zakenkrant Les Echos.
‘De banken dreigen het vertrouwen in geld te vernietigen. De waarde van de allereerste munten – die duizenden jaren geleden al opdoken – zat in de materie zelf: goud, koper, maar voornamelijk zilver. Men sloeg munten om hun waarde te garanderen en hun gewicht bleef onaangetast. Vele munten moeten hun naam trouwens aan een gewichtseenheid, zoals de mark of het pond.
[…] De beweging om fysiek geld in te ruilen voor digitaal geld is dan ook ingezet. De Europese Centrale Bank heeft dit nogmaals gedemonstreerd door de opheffing van het biljet van 500 euro aan te kondigen, het grootste biljet in circulatie in de eurozone. Dat is een eerste reden waarom geld in zijn huidige vorm bedreigd wordt: geld is door de jaren heen iets ‘vies’ geworden, sommigen proberen dan ook ‘om het wit te wassen.’
Grote transacties passeren via bankrekeningen. Transacties die wel in cash gebeuren worden verondersteld met fiscale fraude of criminele activiteiten te maken te hebben. Een aktetas vol paarse biljetten (de kleur van het biljet van 500 euro, dat weinig Europeanen ooit hebben gezien) transporteert al snel en discreet zo’n 6 miljoen euro.
Het einde van cash
In Zweden – het land dat het verst gevorderd is richting cashloze maatschappij zijn de offerblokken in de kerk vervangen door digitale applicaties – is wie met cash betaalt verdacht.’