Het drinken van wijn tijdens de maaltijd kan risico op het ontwikkelen van diabetes verlagen

Uit nieuwe data blijkt dat de timing van je wijnconsumptie een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen van diabetes type 2. Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat matige alcoholconsumptie tijdens de maaltijden verband houdt met een verlaagd risico op diabetes type 2.

Het team van Tulane University in New Orleans presenteerde eerder deze maand hun onderzoek op de Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Conference van de American Heart Association. Eerdere onderzoeken hebben zich gericht op hoeveel mensen drinken en hebben gemengde resultaten opgeleverd. Zeer weinig onderzoeken hebben zich gericht op andere drinkdetails, zoals de timing van alcoholinname.

Eerdere studies hebben al bewijs gevonden dat wijnconsumptie, met name consumptie van rode wijn, het risico op het ontwikkelen van diabetes kan verminderen. Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat mensen met diabetes de gezondheidsrisico’s van de ziekte kunnen verminderen met wijn en een gezond dieet.

Het team verzamelde gegevens van de UK Biobank, een studie die gezondheidsinformatie verzamelde over enkele honderdduizenden deelnemers, en volgden de voortgang van 310.000 deelnemers in de loop van 11 jaar om te bepalen of drinken van wijn tijdens de maaltijd diabetes type 2 zou kunnen beïnvloeden. Van de gevolgde deelnemers ontwikkelden ongeveer 8.600 diabetes.

Deelnemers die meer bier en sterke drank consumeerden, hadden wel meer kans om diabetes te ontwikkelen

De onderzoekers ontdekten dat deelnemers die tijdens de maaltijden regelmatig matige hoeveelheden alcohol dronken – een tot twee glazen wijn – een 14 procent lagere kans hadden om diabetes te ontwikkelen. Het bijzondere aan deze bevindingen is de nadruk op de timing van de wijnconsumptie. Hoewel matige niveaus van het drinken van alcoholische dranken op elk moment gunstig waren, hadden deelnemers die gemiddeld een paar glazen wijn per dag bij een maaltijd consumeerden, de minste kans om diabetes te ontwikkelen. Deelnemers die meer bier en sterke drank consumeerden, hadden meer kans om diabetes te ontwikkelen dan niet-drinkers of degenen die grotere hoeveelheden wijn consumeerden.

Dit kan worden toegeschreven aan andere factoren, zoals het feit dat de meeste wijndrinkers ook goed eten en regelmatig bewegen. Het kan ook te wijten zijn aan gezondheidsbevorderende componenten die in wijn worden aangetroffen, zoals polyfenolen.

Hoewel de redenen voor deze correlatie nog steeds onduidelijk zijn, hebben eerdere klinische proeven aangetoond dat wijn drinken tijdens maaltijden de pieken in de bloedsuikerspiegel na de maaltijd verlaagde. Naast het vertragen van de absorptie van alcohol, toonden eerdere klinische onderzoeken aan dat het consumeren van alcohol bij de maaltijden de oxidatieve stress veroorzaakt door maaltijden effectiever zou kunnen verminderen in vergelijking met het consumeren van alcohol buiten de maaltijden. En het is bekend dat oxidatieve stress nauw verband houdt met het risico op diabetes type 2.

14 glazen per week voor mannen en 9 per week voor vrouwen

Een Deense studie, gepubliceerd in het diabetesonderzoekstijdschrift Diabetologia, die gebruik maakte van gegevens van de Danish Health Examination Survey, een onderzoek naar het dieet, rookgewoonten, alcoholgebruik en fysieke activiteit van Deense volwassenen. Uit de gegevens identificeerden onderzoekers 70.551 diabetesvrije deelnemers (28.704 mannen en 41.847 vrouwen) en volgden hun zelfgerapporteerde drinkgewoonten en gezondheid in de loop van vijf jaar.

Aan het einde van het onderzoek hadden 859 van de mannen en 887 van de vrouwen diabetes ontwikkeld. Onderzoekers stelden vast dat degenen met het laagste risico op diabetes degenen waren die matig dronken: 14 glazen per week voor mannen en negen drankjes per week voor vrouwen. Maar het was niet alleen de hoeveelheid per week die verschil leek te maken; degenen die hun consumptie over drie tot vier dagen per week spreiden, vertoonden een significant lager diabetesrisico, vergeleken met mannen en vrouwen die dezelfde hoeveelheid dronken in de loop van meer of minder dagen.

Naast hoe vaak mensen dronken, werd in dat onderzoek ook gekeken naar welk type alcohol ze dronken. Vooral matige wijnconsumptie was geassocieerd met een aanzienlijk lager risico voor zowel mannen als vrouwen, vergeleken met onthouding of onregelmatige consumptie. In de studietekst speculeren de onderzoekers dat dit te wijten is aan de bloedsuikerbalancerende eigenschappen van polyfenolen in rode wijn. Dat is echter een onderwerp voor verder onderzoek.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20