Het coronaprobleem van Facebook heet WhatsApp

Verkeerde informatie die op het web circuleert is een probleem voor Facebook. Dat wordt aangepakt, maar op WhatsApp tiert de misinformatie welig.

Gorgelen met heet water, helende kristallen of om het kwartier ijswater drinken: helpen tegen het coronavirus en covid-19 doet het niet. Toch circuleren er op WhatsApp veel berichtjes, vaak met screenshots van getuigenissen.

Die getuigenissen, van dokters in China of Italië, zijn meestal fake. Ze circuleerden ook op Facebook, maar daar stelde het sociale medium al snel paal en perk aan. Op WhatsApp is dat echter een stuk moeilijker.

Beveiligd

Het probleem zit hem in de essentiële veiligheid van WhatsApp. Die dienst biedt namelijk end-to-end encryptie, wat wil zeggen dat ook Facebook geen berichtjes kan meelezen.

‘Het is duidelijk dat er veel verkeerde informatie circuleert. We moeten goed begrijpen wat de risico’s op dat vlak zijn van end-to-end encryptie’, zegt de Europees vicepresident Vera Jourova op dinsdag over de moeilijkheid.

Fact-check

WhatsApp zelf, een dochter van Facebook, heeft zelf ook stappen ondernomen om desinformatie tegen te werken. Zo heeft het geld gedoneerd aan fact-checkgroepen en moedigt het bedrijf mensen ook aan om foute berichten te melden via speciale telefoonnummers. Er zijn ook advertenties voor fact-check-groepen.

In 2019 heeft WhatsApp het aantal keer dat u een bericht kan forwarden, gelimiteerd. De oorzaak was een virale hoax in India, die bijgedragen heeft tot verschillende moorden in 2018. U kan een bericht nu maximaal naar vijf groepschats sturen. Een groep kan maximaal 256 leden bevatten. Volgens WhatsApp is het aantal verder gestuurde berichten daardoor met 25 procent gedaald.

Meer