Het blijft spoken op Wall Street: wat zegt de angstbarometer?

  • Wall Street kende woensdag een zoveelste beroerde dag. De tech-index Nasdaq verloor 4,7 procent. De twee andere grote graadmeters, Dow Jones en S&P 500, gingen respectievelijk 3,6 en 4 procent in het rood, zulke dalingen waren niet meer gezien sinds 2020.
  • “Dit moet een van de slechtste beursdagen in jaren zijn”, tweette de bekende beurscommentator Jim Cramer.
  • De slechte resultaten van supermarktketen Target waren een van de katalysatoren van de verkoopgolf. Target zag de winst in het eerste kwartaal halveren, heeft last van hogere transportkosten en moet maatregelen nemen om de overtollige voorraden kwijt te raken. Het aandeel tuimelde liefst 25 procent lager.
  • De beursklap volgt op de turbulentie van de voorbije weken. Het voedt de vrees van beleggers dat er een langdurige neerwaartse beweging in de maak is. Er wordt daarbij ook verwezen naar de verontrustende evolutie van de VIX-index.
  • Die VIX-index weerspiegelt de volatiliteit, de bewegingen op en neer, van de Amerikaanse beursindex S&P 500. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste barometer voor angst of nervositeit bij beleggers. Hoe hoger de VIX, hoe groter de turbulentie. Een lage VIX wijst op een rustig beursklimaat.
  • Waar staan we nu? De graadmeter ging tijdens de woensdaghandel met een ruk omhoog, van minder dan 27 naar zowat 31. Een niveau rond 30 wijst op grote nervositeit, maar is nog ver af van de twee historische pieken, de bankencrisis van 2008 en het begin van de coronacrisis (maart 2020). Toen werden niveaus boven 80 geregistreerd.
bron: CBOE
  • De voorbije weken werden al niveaus rond 35 gehaald. Sommige analisten beschouwen een VIX van 40 als een kritische drempel die kan wijzen op massale capitulatie door beleggers. Maar zover zijn we dus nog niet, wat volgens die theorie betekent dat de bodem nog niet bereikt is en verdere koersdalingen niet uitgesloten zijn.
Meer