Het blijft gonzen in de aanloop naar de Vivaldi-energietop

Vandaag organiseert minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) een top rond ‘energiearmoede’. De groenen proberen het thema van de veel te dure facturen expliciet te claimen, en er de focus op te leggen. Onder meer een stevige eis rond btw van gas op 6 procent én een nog breder sociaal tarief zijn hun eisen, in ruil voor het openhouden van de kerncentrales.

  • Van der Straeten kondigt haar top aan in De Morgen: ze zal een reeks armoede- en consumentenorganisaties zien, maar onder meer ook de vakbonden, de Gezinsbond en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.
  • Tegelijk is er Georges-Louis Bouchez (MR), die de temperatuur nog wat hoger duwt: in L’Echo pleit hij voor het openhouden van meer dan enkel Doel 4 en Tihange 3. “Twee centrales zullen niet volstaan. Als enkel twee reactoren worden verlengd, moeten er hoe dan ook nog altijd nieuwe gascentrales gebouwd worden. Is dat redelijk in de huidige context?”
  • De vraag is welke reactoren dat dan zijn. Want het Internationaal Energieagentschap suggereerde om in België ook Doel 3 en Tihange 2 open te houden, net als drie Duitse kerncentrales. Maar belangrijk: de Duitsers zien dat uiteindelijk toch niet zitten, de groenen staan daar op de rem.
  • De vraag is of dat wel kan met de twee zogenaamde “scheurtjescentrales”, Doel 3 en Tihange 2: in hun nucleaire tanks zitten kleine scheurtjes. Het zou wel erg veel investeringen vergen hen nog open te houden: in regeringskringen werd het als “pure fictie” afgedaan.
  • Dat maakt dat Bouchez uitkomt bij Tihange 1, die veel minder complex is dan de duo-reactor Doel 1 en 2. Maar zelfs die laatste twee, de oudste en minst efficiënte, sluit Bouchez niet uit. “Enkel de scheurtjesreactoren moeten we niet verlengen”, zegt hij. 
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20