Hervorming auteursrechten: “Beseffen ze wel welke schade ze de Belgische techsector toebrengen?”

Als softwareontwikkelaars vanaf 2024 uit de boot vallen voor het gunstregime, kan dat de Belgische techsector een pak minder competitief maken. Dat zeggen verschillende ondernemers tegen De Tijd.

Waarom is dit belangrijk?

Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wil vanaf 1 januari 2024 het aantal beroepen die gebruik kunnen maken van het gunstregime voor auteursrechten beperken. Het belastingvoordeel zou enkel blijven gelden voor wie “kunst en letterkunde” uitvoert. Daarbij worden onder meer softwareontwikkelaars uitgesloten. Belgische techbedrijven zullen het bijzonder moeilijk krijgen om nieuw, en vooral internationaal, talent aan te trekken.

De essentie: Zowel in Franstalig, als in Nederlandstalig België en Brussel zijn de reacties vanuit de techsector hevig.

  • Een groot deel van de techbedrijven in ons land doet een beroep op de auteursrechten om hun werknemers te betalen. Jeroen Lemaire, CEO van In the Pocket, hekelt in De Tijd dat de overheid daarom niet voldoende beseft wat het effect van de hervormingen zal zijn op de Belgische digitale sector, wanneer die plots een pak minder aanlokkelijk wordt voor softwareontwikkelaar
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20