HEMA laat particulieren ‘stukjes’ van de winkel kopen

Warenhuis HEMA laat particulieren in Nederland binnenkort certificaten van de keten kopen, die recht geven op een stukje winstdeelname. Deelnemen kan vanaf 50 euro, en geeft mogelijk ook inspraak in het assortiment of de duurzaamheidsstrategie.

Nederlandse HEMA-fans die hun liefde ook financieel willen betuigen, kunnen onder vorm van certificaten zichzelf een kleine stukje ‘inkopen’ in de winkel. Dat maakte PvdA-senator Mei Li Vos bekend aan persbureau ANP. Zij is ook mede-initiatiefnemer van het burgerinitiatief KoopDeHEMA, dat vorig jaar nog probeerde HEMA over te nemen. In ruil voor een bijdrage, krijgt de investeerder een certificaat met een winstafhankelijk rendement.

Niet voor grote investeerders

‘Rijk zal je er niet van worden’, ontnuchtert een woordvoerster van HEMA in een reactie aan Business Insider. ‘Maar het is natuurlijk wel leuk om een soort aandeel in HEMA te hebben.’ Behalve mogelijke winstdeelname, zouden bezitters van zo’n certificaat ook betrokken worden bij beslissingen over bijvoorbeeld het assortiment, of de duurzaamheidsstrategie van de winkel.

Specifieke info over de start en de concrete invulling van het initiatief is er voorlopig nog niet. Eén certificaat zou 50 euro kosten, en geïnteresseerden kunnen er maximaal 100 kopen. Het is met andere woorden niet de bedoeling dat grote investeerders zich melden, wel de gewone burger in de straat.

Recent nog kwam HEMA in handen van de familie achter supermarktketen Jumbo.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20