Helft Amerikaanse volwassenen als kind blootgesteld aan schadelijke loodgehaltes

In de Verenigde Staten is de helft van de volwassen bevolking tijdens zijn jeugd aan schadelijke hoeveelheden lood te zijn blootgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Florida State University en de Duke University, gebaseerd op cijfers van zeven jaar geleden.

Daarbij bleek dat 170 miljoen Amerikanen tijdens hun jeugd met gevaarlijke loodgehaltes waren geconfronteerd.

Cognitieve ontwikkeling

De onderzoekers stelden vast dat de helft van de Amerikaanse volwassen bevolking tijdens zijn jeugd -vooral door het autoverkeer – was blootgesteld aan loodgehaltes van meer dan 5 microgram per deciliter, wat destijds als drempel voor een schadelijk niveau werd bestempeld. Tussen het begin van de jaren vijftig en het einde van de jaren tachtig zou dat cijfer zelfs tot 90 procent zijn opgelopen.

Daarbij kon volgens de wetenschappers ook een duidelijke impact op de cognitieve ontwikkeling worden vastgesteld. Een blootstelling aan lood tijdens de vroege kinderjaren zou het IQ met gemiddeld 2,6 punten doen dalen.

Onderzoeksleider Michael McFarland, professor sociologie aan de Florida State University, stelde dat de resultaten van de studie verontwaardiging moeten oproepen. “Het was immers al langer bekend dat blootstelling aan lood een schadelijke impact had”, voerde hij daarbij aan. “In het verleden was er over die schadelijke impact al anekdotisch bewijs geleverd.” 

Hoewel de Verenigde Staten de voorbije decennia strengere regels hebben ingevoerd om de bevolking tegen loodvergiftiging te beschermen, waarschuwen diverse experts dat de gevolgen van de blootstelling aan het product gedurende tientallen jaren de volksgezondheid zullen ondermijnen.

“De blootstelling aan lood tijdens de kindertijd zal een schadelijke invloed hebben op de levenslange gezondheid”, beklemtoonde Abheet Solomon, programmamanager bij Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

Dezelfde fouten

Een blootstelling aan lood tijdens de vroege kinderjaren heeft volgens experts niet alleen een impact op de cognitieve ontwikkeling, maar zou ook het risico op de ontwikkeling van hypertensie en hartaandoeningen verhogen.

“Het tragische aspect van de problematiek is dat we steeds dezelfde fouten blijven maken”, merkt Bruce Lanphear, professor gezondheidswetenschappen aan de Simon Fraser University in Vancouver, op. “Eerst was er lood dat een negatieve impact op de gezondheid had. Later zorgde de luchtvervuiling voor een gelijkaardige bedreiging.”

“Nu veroorzaken PFAS-chemicaliën en ftalaten vergelijkbare problemen. Dat blijft maar doorgaan. We blijken niet lang genoeg stil te staan om ons af te vragen of we chemicaliën misschien op een andere manier zouden moeten reguleren.”

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20