Heinz werkt aan de ketchupfles van de toekomst

De ketchupfles van de toekomst kan zomaar eens van hout zijn. Of om precies te zijn: houtpulp. Heinz slaat de handen ineen met het bedrijf Pulpex om de mogelijkheden daarvan te onderzoeken. De ketchupfles moet volledig recyclebaar worden.

Pulpex heeft een technologie in handen waarmee het flessen kan maken op basis van hernieuwbaar houtpulp, afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen. De flessen zijn volledig recyclebaar en volledig plasticvrij. Met andere woorden: houtpulp is het enige ingrediënt. De CO2-voetafdruk van de fles ligt daarnaast 90 procent lager dan een glazen fles en 30 procent lager dan een PET-fles.

Het bedrijf timmert inmiddels hard aan de weg. Aan het einde van dit jaar moet massaproductie al mogelijk zijn en in 2025 wil Pulpex 750 miljoen flessen per jaar produceren, voor verschillende merken.

Recycleerbaar, herbruikbaar en composteerbaar

Een ketchupfles van houtpulp neemt verschillende duurzame voordelen met zich mee | Credit: Kraft Heinz

Kraft Heinz kan zomaar eens één van deze merken zijn. Het ketchupmerk wil in 2025 enkel nog volledig recyclebare, herbruikbare of composteerbare verpakkingen aanbieden. Daarnaast wil het merk klimaatneutraal opereren in 2050. De papieren fles van Pulpex kan daar wellicht een bijdrage aan leveren.

De bedrijven slaan de handen ineen om een prototype te ontwikkelen, testen en (bij goede resultaten) naar de markt te brengen. Eerder bracht Heinz al volledig recyclebare flessen van glas en plastic op de markt. Ook knijpflessen die voor 30 procent uit gerecycled plastic bestaan (en doppen die volledig gemaakt zijn van gerecycled materiaal) behoren tot het portfolio van Heinz.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20