Heeft koffie een invloed op teamwork?

Dat cafeïne ons lichaam een boost geeft, wisten we al. Maar ook goed teamwerk begint met een verse kop koffie, zo suggereert een nieuwe studie.

Wie voor een teamvergadering koffie drinkt, zou zijn eigen prestaties en die van zijn team beter beoordelen bij het uitvoeren van een taak. Dit stellen wetenschappers van de Ohio State University, die hun resultaten ­presenteren in het vakblad Journal of Psychopharmacology

Volgens coauteur Amit Singh van de Ohio State University heeft dit vooral te maken met een verhoogde concentratie als gevolg van cafeïneconsumptie. ‘We ontdekten dat een verhoogde alertheid leidde tot de positieve resultaten voor de teamprestaties’, zei hij. ‘Het is niet verrassend dat mensen die cafeïnehoudende koffie dronken alerter waren.’

Terwijl er de voorbije jaren al heel wat studies gepubliceerd zijn over hoe cafeïne individuele prestaties beïnvloedt, is dit de eerste die de invloed ervan op teams onderzoekt, aldus Singh. Zo’n 72 koffiedrinkende studenten namen deel aan de studie en kregen de opdracht om voor het experiment geen koffie meer te drinken. 

De deelnemers werden opgesplitst in twee groepen: een team dronk koffie voor de discussie, het andere erna. Vervolgens werd elke groep gevraagd om teksten te lezen over een controversieel onderwerp en erover te discussiëren. Na een discussie van 15 minuten evalueerden de studenten zichzelf en de andere groepsleden.

Uit de resultaten blijkt dat degenen die koffie dronken vóór de discussie zichzelf en hun teamleden positiever beoordeelden dan degenen die koffie dronken na de discussie. 

Alertheid

In een tweede studie liet Singh 61 studenten koffie drinken aan het begin van het experiment. De helft kreeg echter cafeïnevrije koffie. En ook hier beoordeelden zij die wel cafeïne hadden gedronken zichzelf en hun groepsgenoten positiever dan de andere groep. 

Daarna beoordeelden alle deelnemers hoe alert ze zich voelden aan het einde van het onderzoek. Zij die de koffie met cafeïne hadden gekregen, evalueerden zichzelf als alerter dan de anderen. Ook opvallend: mensen die zichzelf als alerter beoordeelden – of ze nu cafeïne hadden gekregen of niet – hadden de neiging zichzelf en hun groepsgenoten hogere cijfers te geven.

Dit suggereert volgens de onderzoekers dat elk middel dat de alertheid verhoogt, zoals lichaamsbeweging, soortgelijke resultaten kan opleveren. ‘We vermoeden dat wanneer mensen alerter zijn, ze zichzelf en de andere groepsleden meer zien bijdragen, en dat geeft hen een positievere houding’, zei Singh.

Bovendien zeiden deelnemers uit de koffiegroep vaker dan de studenten die cafeïnevrije koffie kregen dat ze bereid zouden zijn om opnieuw met hun groep samen te werken. De resultaten toonden ook aan dat mensen meer praatten na het drinken van cafeïne en dat ze ook meer bij het onderwerp bleven.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20