Hedgefondsmanager die 700 miljoen dollar verdiende met meme-aandeel GameStop richt pijlen op onbeminde energiebedrijven

Aandelen van olie- en gasbedrijven zullen binnenkort nog hogere winsten boeken. Vanwege de problemen rond de energievoorziening zal de fossiele brandstofsector immers weer in de gratie van beleggers komen. Dat oppert Richard Mashaal, een hedgefondsmanager die 700 miljoen dollar verdiende door in te zetten op het meme-aandeel GameStop, in de Britse zakenkrant de Financial Times.

Waarom is dit belangrijk?

Met een winst van maar liefst 86 procent behoorde het New Yorkse Senvest Management vorig jaar tot de best presterende hedgefondsen ter wereld. Richard Mashaal, z’n co-chief investment officer (CIO), had eind 2020 een belang van meer dan 5 procent in de Amerikaanse gamewinkelketen GameStop opgebouwd. Dat aandeel sprong begin 2021 in het oog omdat een legertje Reddit-beleggers, beter bekend als Wallstreetbets, de koers de hoogte had ingejaagd om zo de shorters uit de markt te prijzen, ook wel een short squeeze genaamd.

Mashaal zei dat een kwart van zijn beleggingsportefeuille nu fossiele brandstofaandelen beslaat. Die herverschikking weerspiegelt een algemene drang onder beleggers om te profiteren van de westerse behoefte aan veilige energiebronnen, die minder gevoelig zijn voor geopolitieke risico’s, zoals de oorlog in Oekraïne.

Canada

De succesvolle belegger gelooft dat er heel wat vers geld in de traditionele energiesector zal gepompt worden om jaren van onderinvestering te corrigeren.

“Het duurt nog een paar jaar voordat de productie op een zinvolle manier aan de vraag kan voldoen. Er zijn zeer goede vooruitzichten [voor olie- en gasvoorraden] voor nog een jaar of twee”, voerde hij aan in de FT.

Twee van de grootste posities in Mashaals portefeuille zijn de in Canada gevestigde energiebedrijven Paramount Resources en Arc Resources, die volgens hem worden verhandeld tegen kortingen ten opzichte van Amerikaanse sectorgenoten. Hoewel beide aandelen koersen aan ongeveer de helft van hun all-time highs, respectievelijk in 2014 en 2008, voerde hij aan dat ze “[toen] een fractie verdienden van wat ze nu verdienen”.

ESG

ESG (Environmental, Social en Governance) zijn de milieu-, sociale en bestuurscriteria voor bedrijfsactiviteiten die gevolgen kunnen hebben voor de samenleving. Activistische beleggers roepen op om voornamelijk in bedrijven te investeren die aan deze normen voldoen; de fossiele brandstofsector is daarbij uitgesloten.

“Het resultaat van de ESG-beweging is dat er een enorme meervoudige compressie is geweest [in olie- en gasaandelen] en we zijn daar nog steeds niet van teruggekomen”, opperde Mashaal. Hij voegde eraan toe dat veel olie- en gasbedrijven het gevoel hadden gehad dat beleggingskapitaal “er niet voor hen zou zijn”.

Ondanks deze investeringstrend ziet Mashaal ineens weer mogelijkheden voor de old school-industrie.

“Nu zijn er andere tegengestelde belangen, zoals de zekerheid van de energievoorziening, die op de voorgrond zijn getreden en die niet snel zullen verdwijnen”, klonk het.

“Mensen beseffen dat dit niet op korte of middellange termijn zal verdwijnen. Het is niet zo dat ESG weggaat, maar we moeten het [nu] in evenwicht brengen met energiezekerheid en waar je je olie vandaan wilt halen”, betoogde de CIO.

Olieprijzen

Mashaal, wiens bedrijf ongeveer 3,3 miljard dollar aan activa beheert, is niet de enige die profiteert van de hausse van de energieprijzen. Zo heeft, in het licht van de stijgende olieprijzen, legendarisch belegger Warren Buffett zijn belang in de Amerikaanse oliegigant Occidental Petroleum verder vergroot. Hij bezit nu 14,6 procent van de uitstaande aandelen van het bedrijf.

De koersen van de internationale oliebenchmark Brent en de Amerikaanse graadmeter West Texas Intermediate (WTI) hebben dit jaar de kaap van de 100 dollar gerond. Dit werd onder meer aangewakkerd door de oorlog in Oekraïne – al was de hausse ervoor al gaande.

Oliehandelaren hebben gewaarschuwd dat de prijzen dit jaar kunnen stijgen tot meer dan 200 dollar, gedreven door een groeiende internationale boycot van Rusland.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20