Hebben shorters hun lesje nog niet geleerd? Ze nemen opnieuw meme-aandelen GameStop en AMC Entertainment in het vizier

Na de verkoopgolf op de beurzen de afgelopen maanden, zijn de shorters opnieuw bereid meer risico’s te nemen. Zo hebben ze onder meer opnieuw hun pijlen gericht op de meme-aandelen GameStop en AMC Entertainment.

De aandelenmarkten hebben het de afgelopen maanden zwaar te verduren gekregen. Voornamelijk de techaandelen zitten in woelig vaarwater. Heel wat van die aandelen hebben sinds de start van dit jaar dubbelcijferige verliezen opgetekend. Beleggers hebben de voet van het gaspedaal gehaald nu de centrale banken, en in het bijzonder de Federal Reserve, het geldbeleid aan het verstrakken zijn.

Meme-aandelen

Door die verkoopgolf zijn de shorters – beleggers die speculeren op een koersdaling – opnieuw bereid wat meer riscio’s te nemen. Ze hebben het onder meer gemunt op de meme-aandelen. Dergelijke aandelen zijn begin vorig jaar fors de hoogte ingeschoten, nadat particuliere beleggers massaal op de koopknop hadden gedrukt. Het was toen net de bedoeling om shorters uit de markt te prijzen. Dat wordt ook wel een short squeeze genoemd. Zo was het aandeel van gamewinkelketen GameStop in januari bijvoorbeeld gestegen tot zo’n 480 dollar. Op 31 december 2020 ging dat aandeel nog over de toonbank voor 18,8 dollar.

Ondertussen noteren ook de meme-aandelen diep in het rood in vergelijking met begin dit jaar. GameStop is zo’n 16 procent naar beneden getuimeld en de cinemaketen AMC Entertainment kijkt momenteel aan tegen een verlies van 55 procent.

Het komt dan ook niet als een verrassing dat net die aandelen opnieuw op de “hitlist” van de shorters staan. Uit gegevens van het analysebedrijf S3 Partners, waarover het persagentschap Reuters bericht, blijkt dat 24 procent van de uitstaande aandelen van GameStop geshort wordt. Bij AMC Entertainment komt dat cijfer uit op 22 procent. Dat zijn de hoogste niveaus in bijna een jaar tijd.

Niet zonder risico’s

“Particuliere beleggers staan nu gewoon aan de zijlijn. Veel van hen hebben geld verloren”, vertelt Randy Frederick, directeur van handel en derivaten bij het Schwab Centrum voor Financieel Onderzoek (SCFR), tegen Reuters. “Tegelijkertijd willen institutionele beleggers actie ondernemen. Zij vinden het veel gemakkelijker om short te gaan, zodat zij de dominantere speler op de markt worden.”

Vraag blijft natuurlijk in welke mate shorters hier een risico nemen. De afgelopen 18 maanden zijn dergelijke aandelen al meermaals plotsklaps de hoogte ingeschoten. Tussen 14 en 28 maart was het aandeel van GameStop bijvoorbeeld gestegen van 78,1 naar 189,6 dollar. Dat was een toename van ruim 140 procent. AMC Entertainment is gedurende diezelfde periode gestegen van 13,5 naar 29,3 dollar, oftewel een hausse van zo’n 116 procent. Intussen noteren die aandelen wel fors onder die niveaus.

Particuliere beleggers lijken dus nog steeds bereid om tijdens scherpe prijsdalingen op de koopknop te drukken in een poging om aandelen goedkoop te kopen.

(am)

Meer