Hebben de markten bijna een bodem bereikt? Cathie Wood denkt van wel, maar een belangrijke indicator wijst op het tegendeel

De aandelenmarkten werden na de publicatie van het Amerikaanse inflatierapport (opnieuw) getroffen door een verkoopgolf. Daardoor is de S&P500, in navolging van de Nasdaq, in een berenmarkt terechtgekomen. Cathie Wood, hoofd van het investeringsmaatschappij Ark Invest, is ervan overtuigd dat de markten bijna een bodem hebben bereikt.

De S&P500 noteert momenteel zo’n 22 procent lager tegenover het hoogtepunt begin dit jaar. Daardoor bevindt de Amerikaanse index zich officieel in een berenmarkt. De Nasdaq is al een tijdje geleden 20 procent gezakt tegenover het meest recente hoogtepunt. Het verlies is intussen al verder opgelopen tot meer dan 30 procent.

Tumult op de beurzen

Beleggers maken zich onder meer zorgen over de komende rentebeslissingen van de Federal Reserve. Het recente inflatierapport van de VS toonde aan dat de inflatie aan de overkant van de Atlantische Oceaan nog steeds aan kracht wint. Er wordt dan ook gevreesd dat er een Amerikaanse renteverhoging met 75 basispunten aan de horizon lonkt. Tijdens de jongste vergadering hebben de bestuursleden van de Federal Reserve beslist om de rente op te trekken met 50 basispunten, wat toen ook al voor tumult op de beurzen zorgde.

Wood is een van de beleggers die al zwaar is getroffen door de recente verkoopgolven. De koers van haar ARK Innovation ETF is sinds begin dit jaar gedaald met 53 procent. Hoe dan ook is ze ervan overtuigd dat het einde van de neerwaartse aandelenkoersen in zicht is. Volgens haar zullen de techaandelen eerst herstellen, gevolgd door de brede markt. Dat zei Wood dinsdag tijdens een webcast.

De vrouw achter Ark Invest maakte daarbij de vergelijking met eerdere crisissen. “In de nasleep van de internetzeepbel en de financiële crisis van 2008 kwam de Nasdaq maanden eerder dan de S&P500 uit de startblokken en herstelde de index zich dus eerder”, verduidelijkte ze.

VIX-index

Toch deelt niet iedereen die overtuiging. Adam Kobeissi, de man achter de beleggersnieuwsbrief The Kobeissi Letter, waarschuwde dinsdag in een interview met de financiële nieuwssite Marketwatch voor meer neerwaartse effecten op middellange termijn.

Volgens hem kan er pas sprake zijn van een bodem als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Hij had het daarbij over de VIX-index. Die index weerspiegelt de volatiliteit, de bewegingen op en neer, van de Amerikaanse beursindex S&P 500. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste barometer voor angst of nervositeit bij beleggers. Hoe hoger de VIX, hoe groter de turbulentie. Een lage VIX wijst op een rustig beursklimaat.

“We moeten nog een echte VIX-piek zien. Over het algemeen zien we de berenmarkten geen bodem bereiken zonder paniekverkopen, vergelijkbaar met wat we zagen in 2001 en 2020”, aldus Kobeissi. “Historisch gezien heeft een berenmarkt nog nooit een bodem bereikt zonder dat de VIX-index stijgt tot 45 punten of meer.” Vandaag noteert die angstbarometer op iets meer dan 32 punten.

Kobeissi sluit niet uit dat de S&P500 verder kan zakken tot 3.500 punten. “Als de Fed de rente agressief verhoogt, dalen de markten uit angst voor een recessie, en als de Fed minder havikachtig optreedt, dalen de markten uit vrees voor inflatie”, verklaarde hij tegenover Marketwatch.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20