Heb je ooit problemen gehad met het werken met een manager?

Een werkgever kan tijdens een sollicitatiegesprek vragen stellen over problemen die je eventueel hebt gehad met voormalige managers om zo te ontdekken of je een teamspeler bent die in staat zal zijn om goed over weg te kunnen met leidinggevenden en andere collega’s op de werkvloer. De manier waarop je antwoord gaat geven, dien je echter zorgvuldig te bepalen. De meeste werkgevers houden er niet erg, of helemaal niet, van kwaadsprekerij over andere werkgevers of leidinggevenden omdat dit even goed iemand kan zijn waar je als bedrijf een keer mee te maken kunt krijgen. Bovendien zal een werkgever zich zorgen maken over de manier waarop je bij een volgende sollicitatie over hem, of haar, zult spreken.

Heb je ooit moeite gehad met het werken met een manager?

Bij de beantwoording van deze vraag dien je uiterst voorzichtig te zijn met wat je zegt, je wilt immers niet de indruk wekken dat je alleen maar kwaad kunt spreken over voormalige werkgevers en managers. Ook wil je niet de indruk wekken dat je een persoon bent die moeilijk is in de omgang. Het is dus altijd goed om je eerdere ervaringen in een positief jasje te steken, zelfs als dit in de praktijk niet in alle gevallen helemaal zo was.

Dus zelfs als je leidinggevende een verschrikkelijk persoon was, dan hoef je uiteraard niet te zeggen dat je een enorme hekel aan hem, of haar, had. Je weet immers niet of deze werknemer wellicht persoonlijk contact onderhoudt met de leidinggevende die je af bent gevallen en je weet ook niet wanneer je pad weer gekruist zal worden met dat van deze minder prettige werkgever of leidinggevende. Het is altijd verstandig om altijd zo attent mogelijk te zijn bij het beschrijven van de relatie die je had met een moeilijke manager. Je bereikt immers niets door verbittert over te komen tijdens een sollicitatiegesprek. Beter richt je je dan ook vooral op de sterke punten van je vroegere werkgevers en leidinggevenden en de manieren waarop zij je geholpen hebben bij het naar behoren uitvoeren van je werkzaamheden.

Voorbeelden van correcte antwoorden

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet van antwoorden op de vraag “Hebt je ooit moeite gehad het werken met een manager?” Deze voorbeelden kun je immers zonder al te veel moeite aanpassen aan je persoonlijke omstandigheden en de baan waar je voor solliciteert.

  • Ik heb erg geluk gehad om met geweldige managers te mogen werken tijdens mijn loopbaan tot nu toe. Ik heb elk van hen enorm gerespecteerd en kon bovendien erg goed met hen over weg.
  • Ik had eens een manager die haar eigen problemen elke dag mee naar het werk bracht. Ze maakte immers een moeilijke tijd door in haar privéleven, waar iedereen wel sympathie voor op probeerde te brengen, maar dit alles beïnvloede wel de sfeer binnen het bedrijf. Gelukkig heeft dit geen enkele invloed gehad op mijn werk en mijn prestaties, maar de situatie was absoluut als een uitdaging aan te merken.
  • Nee, ik ben een harde werker en mijn managers lijken altijd het werk dat ik doe te waarderen. Ik heb in alle gevallen een goede relatie gehad met de verschillende leidinggevenden waar ik mee samen heb gewerkt.
  • Ik had een moeilijke start met een bepaalde manager eerder in mijn carrière want we hadden verschillende verwachtingen ten aanzien van het verloop van de werkdag. Zodra we hierover een gesprek hebben gevoerd, realiseerden we dat onze doelen erg goed met elkaar samen konden gaan en we waren zelfs in staat om op een succesvolle manier samen te werken gedurende een behoorlijk aantal jaren.
  • Ik heb gemerkt dat als ik de tijd neem om met mijn manager te overleggen aan het begin van een project, dan kunnen we prima met elkaar samenwerken en een gelijke start maken op weg naar uitstekende resultaten.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20