Harde brexit dreigt vooral zwakste Britse regio’s zwaar te raken

Een harde brexit zal in Groot-Brittannië vooral regio’s treffen die momenteel al met de grootste problemen moeten afrekenen. Dat blijkt uit een rapport van Make UK, de sectororganisatie van de Britse industrie, in samenwerking met de adviesgroep BDO International.

De onderzoekers kwamen immers tot de vaststelling dat vooral exporteurs in Wales, Yorkshire, Humberside en North-East England bijzonder gevoelig zouden zijn voor een harde brexit.

Achterstand

“Een analyse van de Britse fabrikanten heeft aangetoond dat een harde brexit in Groot-Brittannië bijzonder zwaar kan aankomen in een aantal regio’s die momenteel al met een belangrijke economische en sociale achterstand zijn geconfronteerd,” zegt Philip Inman, specialist economie van de Britse krant The Guardian.

“Het gaat hier om de meest achtergestelde gebieden van het land. Britse exporteurs lijden momenteel al belangrijke verliezen. Dat is echter vooral het geval in Wales, North-East England, Yorkshire en Humberside. Deze regio’s hebben een aanzienlijke blootstelling aan de handel met de Europese Unie.”

“De East Midlands lopen eveneens risico. De Europese Unie is voor de regio immers de grootste afzetmarkt. Iets meer dan de helft van de export uit de East Midlands gaat naar Europese bestemmingen.”

Het rapport voegt er nog aan toe dat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China eveneens de productie van de Britse industrie heeft aangetast.

Voorraden

“De naderende brexit is in Groot-Brittannië enkele tijd een economische stimulans geweest,” zegt Stephen Phipson, chief-executive van Make UK. “Er werden immers van een brede waaier goederen extra voorraden aangelegd. Dat effect is echter al enkele tijd volledig stilgevallen.”

“Het voorbije jaar heeft vooral getoond dat de brexit, wereldwijde handelsconflicten en de economische neergang in een aantal belangrijke afzetmarkten een bedreiging vormen voor de Britse fabrikanten. Dat geldt vooral voor Britse regio’s die een grote blootstelling hebben aan de handel met de Europese Unie.”

“Zij hebben het meest te lijden onder het vertrek van het land uit de Europese Unie. Wanneer die scheiding zonder een nieuw akkoord gebeurt, dreigen zij nog eens een extra klap te zullen krijgen.”

De Resolution Foundation heeft gewaarschuwd dat de Britse overheid een brexit-reserve van minstens 60 miljard pond moest aanleggen. Dat geld moest dienen om Britse gezinnen te beschermen en de Britse bedrijven te compenseren voor de verwachte dramatische daling van de handel met de Europese markten.

Britse fabrikanten hebben in augustus de sterkste productiedaling in zeven jaar laten optekenen.

Meer