Handig: Zo verbruik je minder brandstof met je wagen

Vandaag de dag word je in diverse me4dia overspoeld door een ware stroom aan tips en adviezen met betrekking tot het besparen van brandstof. Vaak zelfs krijgt je steeds weer dezelfde goedbedoelde tips voorgeschoteld en we begrijpen maar al te goed dat je deze een beetje beu wordt. Om die reden hebben we het over een andere boeg gegooid en een aantal nieuwe manieren voor je opgezocht waar je minder brandstof mee kunt gaan gebruiken.

Maak geen gebruik van een drive-thru

Op het moment dat je met je auto door een zogenaamde drive-thru rijdt (bijvoorbeeld wanneer je zware bouwmaterialen op gaat halen bij bepaalde bouwmarkten), dan zal je wagen voortdurend brandstof blijven verbranden. Beter parkeer je dus je voertuig en loop je de zaak binnen om je spullen bij elkaar te zoeken. Dit is overigens niet alleen een prima manier om brandstof te besparen, maar ook om wat extra calorieën te verbranden. Je auto parkeren tijdens het shoppen is eigenlijk dus een uitstekende win-win situatie.

Parkeer je auto verder weg

Rondjes blijven rijden met je auto totdat je eindelijk een parkeerplaats dicht bij je beoogde bestemming hebt gevonden, kost vaak erg veel extra brandstof. Beter geef je een dergelijke zoektocht naar de perfecte parkeerplaats op en neem je genoegen met plaatsje wat verder weg van je einddoel. Het kan dan weliswaar gebeuren dat je een beetje verder zult moeten lopen om op je eindbestemming te komen, maar is dat werkelijk een probleem om je enorm druk over te maken. Ook nu weer kun je immers als bijkomend voordeel aanhalen dat er door je lichaam wat extra calorieën worden verbrand, terwijl je kunt besparen op de brandstofkosten van je voertuig, en dat zijn uiteraard twee mooie meevallers.

Parkeer je auto in de schaduw

Een koeler auto wil in de regel zeggen dat je minder behoefte hebt, of bij terugkeer zult hebben, aan verkoeling. Je hoeft dus de airconditioning in je voertuig minder snel te gebruiken en daardoor kun je aardig wat brandstof besparen. Elke keer dat je immers de airconditioning van je wagen aanzet, zal er extra brandstof uit je tank verdwijnen. Om nog meer geld te kunnen besparen, doe je een kleine investering en koop je een zonnescherm dat je voor de voorruit kunt plaatsen. Daarnaast zou je ook kunnen besluiten om de overige autoruiten te verduisteren (natuurlijk dien je hierbij wel rekening te houden met de wettelijke normen die hieraan zijn verbonden).

Zet tijdens een telefoongesprek de motor uit

Een gesprek voeren met behulp van je mobiele telefoon tijdens het rijden is niet alleen erg gevaarlijk (en moet je dus ook zeker niet doen), maar kost ook extra brandstof. Bovendien kun je, als je je concentreert op het telefoongesprek, minder aandacht besteden aan de manieren die je hebt geleerd om op een brandstofbesparende manier te rijden. Zodra je een telefoongesprek wilt voeren onderweg is het dan ook altijd goed om je wagen even langs de kant van de weg te parkeren en je motor uit te zetten.

Draai de tankdop goed dicht

Een tankdop die niet goed dicht is gedraaid, of dit ronduit los zit, zal ervoor zorgen dat de brandstof die zich in de tank bevindt sneller verdampt. Om er zeker van te zijn dat er geen brandstof uit je tank kan ontsnappen, dien je de tankdop op de juiste manier dicht te draaien en pas hiermee te stoppen als je drie keer een klik hebt gehoord.

Winkel vanuit je huis

Vandaag de dag zijn er niet alleen steeds meer online winkels, maar ook interessante aanbiedingen met een gratis thuisbezorging, te vinden. Door online op zoek te gaan naar producten die je wilt kopen en je auto al die tijd onberoerd te laten, kun je immers behoorlijk wat brandstof (maar vaak ook parkeerkosten) besparen.

Check van tevoren de verkeerssituatie op je route

Hoe minder tijd je besteedt aan het autorijden, hoe minder brandstof je auto uiteindelijk zal gaan gebruiken om je bestemming te komen. Het is dan ook zeker aan te bevelen om voor vertrek even de tijd te nemen om de verkeerssituatie op je route te controleren zodat je niet onnodig lang onderweg bent, bijvoorbeeld omdat er zich één of meerdere files hebben gevormd.

Houd je slechte humeur buiten de auto

Laat je slechte humeur nooit verder komen dan tot aan de buitenkant van je autodeur. Op het moment dat je namelijk met een slecht humeur in je wagen stapt, dan zul je waarschijnlijk op een andere manier achter het stuur zitten en je rijgedrag daar zeker onder te lijden hebben. Zo zal een slecht gehumeurde chauffeur vaak sneller gaan rijden en harder op de rem trappen dan hij, of zij, dat normaal gesproken zou doen.

Reis in de daluren

Door je wagen van tijd tot tijd stationair te laten draaien als je onderweg bent, dan zul je te maken hebben met een grote verspilling van brandstof. Daarnaast kost het rijden tijdens een enorme verkeersdrukte je erg veel extra reistijd opleveren. Beter vermijd je de gekte van het bumper aan bumper rijden door (zo vaak als dit mogelijk is) juist voor, of pas na, de ochtend- of avondspits, de weg op te gaan.

Stroomlijn je auto

Al jaren zijn ingenieurs druk bezig om auto’s zo aerodynamisch mogelijk te maken. Desondanks zijn er toch een heleboel autobezitters die hun best doen om deze inspanningen weer ongedaan te maken. Denk maar eens aan de effecten op de aerodynamica als er een fietsenrek, een dakkoffer, vlaggetjes of allerlei andere zaken op of aan je auto worden gemonteerd. Helaas hebben al deze extra’s een enorme negatieve invloed op de luchtweerstand van de auto en daarmee ook op het brandstofverbruik. Bij voorkeur beperk je dergelijke extra op, en aan, je auto dan ook tot een minimum en kies voor de besparing op de brandstofkosten,

Maak gebruik van een degelijke routebeschrijving

De weg niet meer weten, of zelfs verdwaald raken, als je met je auto onderweg bent is al vervelend op zich, maar hiermee zul je ook zeker een heleboel brandstof verspillen. Elke keer dat je een verkeerde afslag neemt, zal de verspilling immers groter worden. Indien je zelf geen navigatiesysteem bezit dat je de weg kan wijzen, dan kun je beter zo snel mogelijk even stoppen om de weg te vragen. Niet alleen bespaar je op die manier aardig wat euro’s op de brandstofkosten, maar vaak ook veel ergernis en kostbare tijd.

Rijd altijd met de laadklep gesloten

Op het moment dat je reist met een openstaande laadklep, dan zul je doorgaans vaker moeten remmen. Door dit veelvuldig remmen, zal je auto echter ook veel meer brandstof gebruiken en kan er zelfs een ware aanslag worden gepleegd op je bankrekening omdat je veel vaker je tank vol moet gooien.

Wissel niet voortdurend van rijstrook

Veel bestuurders denken, om sneller vooruit te komen, dat ze andere voertuigen op de weg keer op keer in moeten halen. Door echter steeds van rijstrook te wisselen, zal je auto veel meer brandstof gaan gebruiken omdat je dan namelijk niet meer in staat bent om regelmatig te rijden. Wanneer je ervoor kiest om alleen als het echt nodig is van rijstrook te wisselen, en dit op een rustige manier te doen, dan zul je merken dat je je gaspedaal en je rem minder vaak nodig hebt. Je auto zal daardoor dan ook minder brandstof slurpen en euro’s uit je zak kloppen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20