Zuid-Koreaanse handelstekort neemt diepste duik ooit

Het vorige grootste handelstekort dateert van 1996. Toen kwam het tekort uit op 20,6 miljard dollar.

Waarom is dit belangrijk?

De relance van de wereldeconomie na de COVID-pandemie komt moeilijk op gang. Enkele sterke economieën, waaronder die van Zuid-Korea, die belangrijk zijn voor de wereldhandel blijven moeite ondervinden om recht te krabbelen of pakken uit met trieste recordcijfers.

In het nieuws: Zuid-Korea tekende in 2022 een handelstekort op van 47,5 miljard dollar; het slechtste resultaat in de geschiedenis van het land. Dat schrijft nieuwssite CNBC.

  • De export in januari viel met 46,3 miljard dollar, of 16,6 procent, terug. De daling was groter dan verwacht (11,3 procent). De import daalde met 59 miljard dollar, oftewel zo’n 2,6 procent. Dat resulteerde in een handelstekort voor de maand januari van 12,7 miljard dollar.
  • “Het toegenomen handelstekort in januari is het gevolg van seizoensgebonden factoren, zoals de import van energie voor de winter”, verklaarde de Zuid-Koreaanse minister voor economie Choo Kyung-ho. “Ook de plotse daling van de prijzen voor halfgeleiders zorgden voor een verslechtering.”
    • De globale smartphonehandel daalde met 18 procent tot 296,9 miljoen eenheden in het laatste kwartaal van 2022 door een verminderingen van de vraag.
  • De Zuid-Koreaanse chipfabrikant Samsung Electronics rapporteerde zijn slechtste kwartaalomzet in acht jaar. Ook SK Hynix boekte een recordverlies. De chipexport naar China, Zuid-Korea’s grootste handelspartner, halveerde volgens de Global Times zelfs in januari door de impact van de Amerikaanse exportrestricties die onderdeel uitmaken van de chipoorlog. De totale export naar China uit Zuid-Korea daalde zelfs met 31,4 procent naar 9,3 miljard dollar. Dat was al de achtste maandelijkse daling op rij.
Bron: CNBC, via Korea International Trade Association

(ns)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20