Handelstekort Verenigde Staten op recordniveau; heropleving na coronacrisis grote schuldige

Het handelstekort van de Verenigde Staten is het voorbije jaar tot een recordbedrag van 859,1 miljard dollar opgeklommen. Tegenover het jaar voordien liep het tekort nog met 27 procent op. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse ministerie van Handel. 

Economen stellen dat het fenomeen verband houdt met het feit dat Amerikaanse burgers tijdens het onverwacht krachtige herstel na de coronacrisis massaal tot aankoop zijn overgegaan van elektronica, speelgoed en kleding die in het buitenland werden vervaardigd.

Uitgaven

De export van de Verenigde Staten liep vorig jaar met 18 procent op tot 2,5 biljoen dollar, maar de invoer steeg met 21 procent tot bijna 3,4 biljoen dollar.

“Met miljoenen burgers die zich grotendeels in hun eigen woning moeten terugplooien, verdampten de Amerikaanse uitgaven aan restaurants, films of concerten”, zeggen de analisten.

“Dat geld verschoof bijna van de ene op de andere dag naar de aankoop van goederen zoals mobiele telefoons, tuinuitrusting of meubels. Financiële ondersteuning van de overheid gaf de bevolking daarvoor zowel het vertrouwen als de materiële middelen.”

Het rapport meldt verder dat de Verenigde Staten vorig jaar voor 2,9 biljoen dollar aan goederen hebben geïmporteerd. De invoer van Chinese producten steeg met 16 procent tot 506,4 miljard dollar. Het handelstekort met China liep met bijna 15 procent op tot 355,3 miljard dollar.

Over het geheel genomen vertoonden de Verenigde Staten in de goederenhandel met de rest van de wereld een tekort van 1,1 biljoen dollar. Het is de eerste keer dat daarbij een bedrag van 1 biljoen dollar wordt overschreden. Dat werd gedeeltelijk gecompenseerd door een overschot van 231,5 miljard Amerikaanse dollar aan diensten zoals bankieren, onderwijs en toerisme.

Heffingen

“De wereldwijde handel is na de coronapandemie nog niet terug tot zijn normale toestand gekeerd”, zegt Christopher Rupkey, hoofdeconoom bij de financiële website Fwdbonds.com. “Maar die kloof zou wel kleiner kunnen worden wanneer de infecties verder worden ingedamd.”

“Daardoor zouden opnieuw meer buitenlandse toeristen de Verenigde Staten kunnen bezoeken. Hun reisuitgaven tellen mee als export van Amerikaanse diensten.”

De Verenigde Staten hebben sinds het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw geen handelsoverschot meer kunnen realiseren. Vorig Amerikaans president Donald Trump probeerde dit aanhoudende handelstekort te verminderen door de invoering van een belasting op buitenlandse goederen.

Huidig Amerikaans president Joe Biden heeft de belastingen op ongeveer 360 miljard dollar aan Chinese invoer gehandhaafd, maar heeft wel geleidelijk de heffingen op bondgenoten in de Verenigde Staten verlaagd.

Onlangs stemden de Verenigde Staten ermee in om de invoertarieven op Japans staal, ingevoerd door Donald Trump, weer te schrappen.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20