Handelsoorlogen zijn goed? Verkoop Tesla in China daalt met 70%

De verkopen van de elektrischewagenbouwer Tesla zijn in oktober in China met 70% gedaald. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van informatie die werd verkregen vanuit de Chinese vereniging voor personenwagens. 

Volgens een woordvoerder van de China Passenger Car Association (CPCA) zou Tesla in oktober exact 211 wagens hebben verkocht. Tesla geeft in een reactie geen details maar noemt het bericht ‘totaal onjuist’. 

Tesla verlaagt de prijzen

Volgens verschillende autoproducenten heeft de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten wel degelijk een negatieve impact op de verkopen. China heft sinds juli een invoerbelasting van 40% op Amerikaanse wagens. Tesla bouwt geen wagens in China, maar voert ze vanuit de VS in. Om de tegenvallende verkoop opnieuw aan te zwengelen heeft het bedrijf de prijzen nu aanzienlijk verlaagd. Zo is het Model S nu 12% goedkoper, het Model X zelfs 26%.

© EPA

China wordt voor Tesla steeds belangrijker omdat het daar is dat het bedrijf grote volumes wagens kan slijten. Autofabrieken zijn namelijk meest efficiënt wanneer ze op volle capaciteit draaien. 

Grootste bedreiging voor Tesla komt uit China zelf

China is al enkele jaren de grootste automarkt van de wereld. Toch heeft het land in de sector nog altijd geen merk met een internationale of wereldwijde uitstraling. Maar het land doet zware inspanningen op de markt van de elektrische mobiliteit. De Chinese president Xi Jinping wil de zware vervuiling aanpakken en ook de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Daarom wil Xi onder meer grote steun verlenen aan de verkoop van elektrische wagens.

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden volgens de China Association of Automobile Manufacturers in het land 412.000 auto’s met elektrische of hybride motoren verkocht. Dat betekende meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar.

China is een megamarkt voor elektrische wagens

Inmiddels telt China tientallen bedrijven die aan de ontwikkeling van een elektrische wagen werken. Milieuregels en quota kunnen mogelijk uiteindelijk uitmonden in de creatie van een Chinese elektrische wagen die wereldwijde faam zou kunnen verwerven.

Ondanks dat Audi en Volvo klaar staan om de leidende positie van Tesla in het elektrische luxesegment over te nemen, wordt vooral verwezen naar de Chinese startup Nio (foto boven), die met de lancering van een eerste model is gestart nadat vorig jaar bij een aantal investeerders, waaronder Tencent, een bedrag van meer dan 1 miljard dollar was opgehaald.

William Li, oprichter van Nio, benadrukt dat de ontwikkeling van intelligente elektrische wagens aan China de mogelijkheid zal kunnen bieden om zich tussen de grote wereldwijde autobouwers te mengen.

Het model ES8 van Nio kost minder dan 70.000 euro. De auto is bijna de helft goedkoper dan het Model X van Tesla dat in China wordt verkocht. De auto kan met één oplaadbeurt een afstand tot 500 kilometer afleggen.

Dan maar zelf een fabriek bouwen

Tesla zit niet stil en ondertekende onlangs een overeenkomst met de Chinezen om in het land zelf een fabriek neer te zetten, waardoor de invoertarieven zouden wegvallen. Naar verwachting zal het nog wel enkele jaren duren voor daar ook echt auto’s van de band rollen.  Als onderdeel van de overeenkomst moet Tesla ook gaan investeren in Chinese batterijen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20