Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“Denk aan onze kinderen.” Bijbeltaks bedreigt Bible Belt

Logo Business AM
Economie

08/07/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

“Indien president Trump zijn voornemen doorzet om 25% invoerbelasting te gaan heffen op 300 miljard dollar aan Chinese goederen, dreigen grote gevolgen voor het drukken van Bijbels en voor de kinderboekensector. Beide zijn grotendeels afhankelijk geworden van wat China produceert.”

Dat heeft Mark Schoenwald, CEO van de Amerikaanse boekenuitgeverij HarperCollins Christian Publishing, gezegd. Schoenwald maakte de opmerking ter gelegenheid van een samenkomst van de Amerikaanse International Trade Commission.

“Bijbels en kinderboeken worden massaal in China geproduceerd. Enkel daar zijn het unieke papier, de druktechnologie en de benodigde vaardigheden nog aanwezig.”

Ook collega-CEO Daniel Reynolds van Workman Publishing bevestigde dat er geen haalbare opties bestaan naast China. “Kinderboeken moeten meestal met waterdicht en niet-giftig materiaal worden geproduceerd. Het is wel degelijk China dat de voorbije decennia in dit domein grote investeringen maakte. Als de tarieven worden opgelegd, zullen Amerikaanse kinderen minder boeken ter beschikking krijgen.”

De Amerikaanse drukkerijen hebben de voorbije 30 jaar nog amper in vernieuwende druktechnologie geïnvesteerd. De VS zijn op dat vlak bijna totaal afhankelijk geworden van China. De complexe supply chain hertekenen is volgens insiders dan ook een zo goed als onmogelijk. Voornamelijk vanwege de flinterdunne winstmarges.

Een tekort aan Bijbels: ‘Trumps evangelische basis is ‘not amused’

Indien Trump geen uitzondering voor boeken maakt, dreigt dat zeer slecht te vallen bij zijn evangelische basis. De zogenaamde Bible Belt ontpopte zich de voorbije jaren tot Trumps trouwste fan. Het betreft voornamelijk de zuidelijke staten van de VS, waar de Southern Baptist Conventions zeer invloedrijk zijn. Veel christenen in deze streek nemen de Bijbel letterlijk.

Volgens Stan Jantz, die aan het hoofd staat van de Evangelical Christian Publishers Association, “is de regering Trump wel degelijk begaan met de vrijheid van godsdienstbeleving en de toegang tot godsdienstig leesmateriaal. Hij hoopt dat Trump snel met een oplossing komt“.

Net als dat het geval is bij de Amerikaanse boeren, lijkt een groot deel van Trumps kiezers niet te begrijpen wat een handelsoorlog inhoudt. Dat geldt dan vooral voor bedrijven die er een complexe bevoorradingsketen op nahouden. Indien Trump voet bij stuk houdt dreigt hij dan ook stemmen te verliezen in de ondernemersgemeenschap.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks