Handelaars niet te spreken over verplichting om bewakingsfirma’s in te schakelen

De grote winkels moeten vanaf dinsdag een bewakingsonderneming inschakelen om de toegang tot hun handelszaak te controleren. Dat blijkt uit de FAQ met coronamaatregelen die de overheid gepubliceerd heeft. De ondernemersorganisatie Unizo is verontwaardigd over die maatregel en vraagt om de verplichting weer in te trekken.

Sinds dinsdag mogen de winkels in België opnieuw de deuren openen, maar dat gaat wel gepaard met strenge maatregelen. Zo blijft het verplicht om een mondmasker te dragen, moeten mensen alleen gaan winkelen, en mag dat in principe niet langer dan 30 minuten gebeuren. Er mag ook maar een beperkt aantal klanten tegelijkertijd binnen.

Grote winkels, vanaf 400 vierkante meter, moeten bovendien voor toegangscontrole zorgen. De FAQ van de federale overheid vermeldt daarbij dat dit moet gebeuren ‘door een vergunde private bewakingsonderneming wiens personeel voor deze activiteit opgeleid is’. Het winkelpersoneel kan de toegangscontrole dus niet uitoefenen.

Extra kosten

Ondernemersorganisatie Unizo reageert dinsdag ‘vol ongeloof en onbegrip’ op die verplichting. ‘Dit is sinds de uitbraak van corona nooit eerder aan de orde geweest maar duikt nu plots op’, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.

‘Het verplicht inhuren van professionele bewaking jaagt onze nu al financieel zwaar getroffen handelaars nog maar eens op extra kosten, terwijl vorige maanden hebben aangetoond dat handelaars hun klantenstromen ook zonder externe bewaking goed onder controle kunnen houden.’

Ook Mode Unie en buurtsuper.be, twee sectororganisaties die deel uitmaken van Unizo, hebben de regeling dinsdag aangeklaagd.

Sancties?

Unizo zegt dat er intussen al contact werd opgenomen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, met de vraag om de verplichting uit de FAQ te schrappen. ‘Tot die tijd gaat Unizo er ook van uit dat geen enkele winkel die vandaag zonder bewakingsfirma heropent gesanctioneerd zal worden, zolang de regels inzake de maximaal toegelaten capaciteit worden gehandhaafd.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20