Grotere delen wereldwijde arbeidsbevolking vallen in informele tewerkstelling

Door de wereldwijde economische vertraging zullen meer werknemers gedwongen worden om slecht betaalde banen van lagere kwaliteit te aanvaarden. Die waarschuwing staat in een rapport van de International Labour Organization (ILO).

Opgemerkt wordt dat de diepe en aanhoudende onzekerheid over de toestand van de wereldeconomie een negatieve impact heeft op de bedrijfsinvesteringen, de reële lonen uitholt en werknemers vaak tot informele banen – onder meer als straatverkoper en huishoudelijke hulp of zelfs als verzamelaar van allerlei restproducten op vuilnisbelten – veroordeelt.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens de internationale arbeidsorganisatie zal de wereldwijde werkgelegenheid dit jaar slechts een stijging met 1 procent laten optekenen. Dat betekent een halvering tegenover het groeitempo dat vorig jaar kon worden gemeld.

Dreigende armoede: De problemen op de wereldwijde arbeidsmarkt zullen belangrijke consequenties hebben.

  • “De inkrimping van de groeiende tewerkstelling zal niet alleen een verdere vermindering van de armoede afremmen, maar zal ook de eerdere stijging van de levensstandaard voor werknemers, die minder opportuniteiten zullen krijgen aangeboden, vertragen”, voert het rapport aan.
  • “De huidige vertraging betekent dat veel werknemers banen van lagere kwaliteit zullen moeten accepteren
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer