Grote gamebedrijven lonken naar NFT’s, maar gamers reageren eerder koeltjes op die crypto-evolutie

Gamers zijn er geen fan van, maar de gameontwikkelaars zijn er rotsvast van overtuigd dat NFT’s de toekomst zijn. Ubisoft en Square Enix zijn twee voorbeelden van grote ontwikkelaars die recent hun liefde hebben geuit voor de digitale hebbedingetjes.

2021 was het jaar waarin het grote publiek kennis heeft gemaakt met NFT’s (non-fungible token). Zo’n NFT is als het ware een digitale hebbedingetje. Zodra je een NFT koopt, ben je daar ook daadwerkelijk de eigenaar van. Het eigendomsrecht wordt vastgelegd op de blockchain.

NFT’s in games

Bij de start van 2021 waren NFT’s voornamelijk in trek als digitale verzamelobjecten. Verzamelaars betaalden soms riante bedragen om een NFT te bemachtigen. Denk bijvoorbeeld aan een non-fungible token van de broncode van het wereldwijde web. Die ging over de toonbank voor maar liefst 5,4 miljoen dollar.

Intussen hebben nog tal van andere toepassingen het licht gezien. Zo hebben verschillende kleine gameontwikkelaars al een NFT-game ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan het digitale kaartspel Splinterlands of Axie Infinity, een spel waarin je monsters kan verzamelen.

Ook enkele grote gameontwikkelaars lonken naar de NFT’s. De Franse gameontwikkelaar Ubisoft introduceerde eind vorig jaar Quartz, een platform waarop gamers speelbare NFT’s kunnen kopen. “Cijfers zijn een nieuwe manier om cosmetische items te ervaren, waarbij het plezier van spelen wordt gecombineerd met activa van AAA-kwaliteit en de spanning van het bezitten van NFT’s die unieke, verzamelbare stukken van Ubisoft-gamewerelden vertegenwoordigen”, liet het bedrijf toen weten.

Die aankondiging viel weliswaar niet in de smaak van de gamers. Volgens de gamenieuwssite VGC kreeg de video waarin het nieuws werd aangekondigd maar liefst 22.000 dislikes tegenover 1.018 likes.

De Oekraïense gameontwikkelaar GSC Game World schrapte dan weer alles wat met NFT’s te maken had in de geplande game S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl nadat fans furieus reageerden op de aangekondigde NFT-plannen.

“Gamers staan niet te springen om NFT’s te omarmen”

Square Enix is nog zo’n bekende ontwikkelaar die zich op de NFT-markt stort. Die ontwikkelaar heeft veel roem vergaard dankzij de Final Fantasy games. Yosuke Matsuda, de CEO van Square Enix, zei maandag in een open brief dat hij erg positief is over NFT’s en de blockchain. Volgens hem zijn ook de spelers enthousiast over die technologische ontwikkeling.

“Ik besef dat sommige mensen spelen om lol te hebben. Die hebben zo hun bedenkingen bij deze trends en dat is begrijpelijk, maar andere spelers hebben als motivatie spelen om bij te dragen, waarbij ze helpen om het spel leuker te maken”, staat er in de brief.

Volgens Niels Van Glabeke, beter bekend als Veteranpants op het streamingplatform Twitch, staan de gamers niet te springen om NFT’s te omarmen. “De content in een game zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Dat is niet het geval bij NFT’s. Dat systeem zorgt er net voor dat spelers soms riante bedragen op tafel moeten leggen om een bepaalde skin te krijgen”, zegt hij in een reactie aan onze redactie. “Dat kan toch niet de bedoeling van gamen zijn.”

“Je ziet overigens dat de plannen van sommige ontwikkelaars voor wrevel zorgen binnenshuis. Heel veel werknemers hebben bijvoorbeeld Ubisoft de rug toegekeerd. Daar zijn verschillende redenen voor. Maar voor sommigen waren de NFT-plannen van de Franse ontwikkelaar de druppel. Enkele ontwikkelaars vreesden namelijk dat ze een deel van hun creatieve vrijheid zouden verliezen omdat ze zich uitsluitend zouden moeten toespitsen op de ontwikkeling van skins”, verduidelijkt Van Glabeke.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20