Grote belangstelling voor eerste Duitse duurzame obligaties

Duitsland heeft met de uitgave van duurzame obligaties een bedrag van 6,5 miljard euro opgehaald. Potentiële investeerders hadden echter voor meer dan 33 miljard euro interesse in de effecten getoond.

Dat zegt Jörg Kukies, Duits onderminister van Financiën. De operatie vertegenwoordigt de eerste duurzame obligatie die de Duitse overheid heeft uitgegeven.

Het land is op het gebied van duurzame effecten zeker geen voorloper, maar wil in die sector wel een leidende positie verwerven. Duitsland volgt met zijn uitgifte het voorbeeld van Frankrijk, Polen, Ierland, Nederland en onlangs nog Zweden.

Ambities

‘Met dit initiatief heeft Duitsland een belangrijke stap gezet om zich tot een belangrijke locatie voor de duurzame financiële sector te ontwikkelen,’ benadrukte Kukies aan het persbureau Reuters. ‘Duitsland wil nog voor het einde van dit jaar een nieuwe uitgifte van duurzame obligaties realiseren.’

Elmar Völker, analist bij de Landesbank Baden-Württemberg, merkt op dat Duitsland zelfs in dit vroege stadium op goede weg is om een vooraanstaand uitgever van duurzame effecten te worden.

Obligatie

Tegelijkertijd met de duurzame effecten lanceert Duitsland voor eenzelfde bedrag ook een conventionele obligatie. ‘We hebben hier te maken met tweeling-obligaties,’ voert Matthew Kuchtyak, analist bij Moody’s, aan.

‘Daarbij is ook de mogelijkheid om de duurzame effecten voor de conventionele obligaties in te wisselen. Dat kan de interesse van potentiële investeerders verhogen, want door de inwisselbaarheid wordt een grotere manoeuvreerruimte geboden.’

Tien jaar

De Duitse duurzame obligaties hebben bovendien een looptijd van tien jaar. Ook dat kan volgens de waarnemers een interessante meerwaarde blijken. Frankrijk en Nederland, die eerder al duurzame obligaties op de markt brachten, werkten met een looptijd van twintig jaar.

De kortere looptijd van de Duitse effecten kan dan ook een andere groep investeerders aantrekken. ‘Op die manier kan de totale markt voor duurzame obligaties gevoelig worden uitgebreid,’ menen de analisten.

Herstel

Momenteel is Frankrijk op het vlak van duurzame obligaties wereldwijd marktleider. Uit berekeningen van Reuters blijkt dat vorig jaar voor een recordbedrag aan 255 miljard dollar duurzame obligaties uitgegeven. De Europese Unie voerde daarbij met een bedrag van 106,7 miljard dollar de lijst aan. De Verenigde Staten en China registreerden een uitgifte van respectievelijk 50,6 miljard dollar en 30,1 miljard dollar.

Dit type obligaties kan een belangrijke bijdrage bijdrage leveren tot de ontwikkeling van een duurzame economie en een duurzaam herstel van de coronacrisis. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf eerder al aan dat het herstel van de coronacrisis op duurzaamheid moet zijn gebaseerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20