Grote aardgasvondst voor de kust van Cyprus: “Mogelijke nieuwe energiebron voor Europa”

De energiereuzen Eni (Italië) en TotalEnergies (Frankrijk) kondigen de ontdekking van een groot aardgasveld voor de kust van Cyprus aan.

Het gaat om de bron Cronos-1, dat nabij de in 2018 ontdekte bron Calypso-1 ligt in blok 6 van de exclusieve economische zone (EEZ) van Cyprus, op zowat 160 kilometer van de kust. Eni en TotalEnergies werken in die zone samen.

Het potentieel wordt voorlopig op bijna 71 miljard kubieke meter aardgas ingeschat, maar beide bedrijven hinten erop dat het wel eens meer kan zijn. Verdere boringen moeten meer duidelijkheid scheppen.

Energiebevoorrading

Het Cypriotische ministerie van Energie zegt met het consortium te gaan samenwerken om de exploitatie van de nieuwe ontdekking “te versnellen en te optimaliseren”, om zo “bij te dragen aan de energiezekerheid van Europa”. Ook Eni en TotalEnergies spreken over een “mogelijke bijkomende bron voor de gasbevoorrading aan Europa”.

De aankondiging komt er net op het moment dat de Europese aardgasprijzen de pan uitrijzen en EU-regeringsleiders, waaronder Belgisch premier Alexander De Croo, waarschuwen voor verscheidene jaren van hoge energieprijzen.

bron: TotalEnergies

Turkije

De ontwikkelingen zullen ongetwijfeld ook met argusogen gevolgd worden door Turkije, dat eveneens in de buurt op zoek is naar aardgas. Cyprus is sinds 1974 verdeeld in een Grieks-Cypriotisch deel (de republiek Cyprus) en een Turks-Cypriotisch deel. De spanningen tussen Turkije en de republiek Cyprus over de precieze aflijning van de EEZ liepen recentelijk weer hoog op.

(as)

Meer