Grootste exporteur steenkool voert het niet meer uit: “Anders kan grootschalige black-out ontstaan”

Indonesië, de grootste steenkoolexporteur ter wereld, stopt met de uitvoer van de grondstof. Het land vreest dat lage voorraden in de binnenlandse elektriciteitscentrales zouden kunnen leiden tot grootschalige black-outs.

Indonesië is ’s werelds grootste exporteur van steenkool, met een uitvoer van meer dan 500 miljoen ton in 2020. De grootste importeurs zijn China, India, Japan en Zuid-Korea.

Het stopzetten van die uitvoer zou zeker twintig elektriciteitscentrales op onder meer Java en Bali draaiende moeten houden.

“Overhaast en zonder overleg”

“Als het verbod niet wordt gehandhaafd, zullen bijna 20 elektriciteitscentrales met een vermogen van 10.850 megawatt zonder bevoorrading vallen”, zei Ridwan Jamaludin, directeur-generaal delfstoffen en kolen van het Indonesische ministerie van Energie, in een verklaring aan Reuters.

“Indien er geen strategische maatregelen worden genomen, kan er een grootschalige black-out ontstaan. Het verbod is tijdelijk.“

De Indonesian Coal Mining Association (ICMA) ziet af van het exportverbod en riep de minister van energie op het in te trekken. De beslissing is volgens de organisatie “overhaast genomen zonder overleg met het bedrijfsleven”.

Het kan de maandelijkse steenkoolproductie van ongeveer 38-40 miljoen ton verstoren, aldus ICMA-voorzitter Pandu Sjahrir. “Schepen die naar Indonesische wateren varen zullen ook te maken krijgen met onzekere omstandigheden en dit zou de reputatie en betrouwbaarheid van Indonesië als kolenleverancier van de wereld aantasten”, zei Sjahrir.

Staatsmonopolie

De maatregel weerspiegelt de prominente rol die de Indonesische regering in de elektriciteitssector van het land speelt. Het staatsbedrijf Perusahaan Listrik Negara (PLN) heeft namelijk een monopolie op de transmissie en distributie van elektriciteit in Indonesië en bezit en exploiteert 70 procent van de Indonesische elektriciteitsproductiecapaciteit.

Steenkoolmijnen in Indonesië moeten 25 procent van hun jaarlijkse productie leveren aan PLN tegen een maximumprijs van 70 dollar per ton, ver onder de huidige marktprijzen.

In augustus 2021 had het land ook al de export opgeschort van 34 mijnbouwbedrijven die tussen januari en juli vorig jaar niet aan hun verplichtingen op de binnenlandse markt zouden hebben voldaan.

Glasgow

Steenkool is in Indonesië goed voor 60 procent van de elektriciteitsproductie en 35 procent van zijn koolstofemissies, na ontbossing. Dat vormt een ernstige uitdaging voor elke snelle overgang naar hernieuwbare energie.

In de aanloop naar de VN-conferentie over klimaatverandering in Glasgow in november had de regering van president Joko Widodo beloofd geen nieuwe steenkoolcentrales meer te bouwen en de opwekking van elektriciteit met steenkool tegen 2056 geleidelijk stop te zetten.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20