Grootste bedrijf ter wereld wil over drie decennia min of meer klimaatneutraal zijn

Ook het grootste energiebedrijf ter wereld, Saudi Aramco, moet eraan geloven. De fossiele reus heeft zichzelf tot doel gesteld om over een kleine 30 jaar klimaatneutraal te zijn. Dat schrijft Aramco in een persbericht aan de vooravond van de grote klimaattop in het Schotse Glasgow.


Het doel van de oliereus is dus om in 2050 geen netto-uitstoter van broeikasgassen te zijn. Dat houdt in dat alles wat er nog wel uitgestoten wordt, gecompenseerd moet worden.

Mitsen en maren

Er zitten wel een paar mitsen en maren aan. Zo schrijft Aramco expliciet dat het alleen gaat om onderdelen die volledig in handen zijn van het bedrijf. Deze belofte geldt dus niet voor bedrijven die het slechts gedeeltelijk in handen heeft.

En – niet onbelangrijk – het geldt ook niet voor wat de eindgebruikers met de producten van Aramco doen. Zie het zo: het bedrijf wil ervoor zorgen dat het bij het uit de grond halen, verwerken en distribueren van olie(producten) geen extra CO2 de lucht in blaast, maar wil niet de verantwoording dragen voor wat er gebeurt als consumenten die producten in hun verbrandingsmotor gooien.

“Dat is de verantwoordelijkheid van eindgebruikers, toezichthouders, beleidsmakers en overheden”, zei Aramco-topman Amin Nasser op een conferentie dit weekend.

Aramco: nu eerst extra pompen

Ondertussen zullen we zeker op korte termijn nog weinig gaan merken van de ambities van Aramco. Het bedrijf zegt namelijk ook de productiecapaciteit van olie juist te gaan verhogen. Nasser pleitte dan ook voor extra investeringen, om aan de wereldwijde vraag te kunnen voldoen.

Heel verwonderlijk is dat ook niet, want Aramco toont ook aan dat er nog waanzinnig veel geld te verdienen is met olie. Het bedrijf maakte over het eerste halfjaar van 2021 40,5 miljard euro winst.

Áls het lukt om aan de eigen doelen te voldoen in 2050 loopt Aramco als staatsbedrijf trouwens voor op Saoedi-Arabië als geheel. Dat land wil in 2060 klimaatneutraal zijn, maakte het gisteren bekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20