Groot experiment Chinese overheid: digitale yuan wordt op Winterspelen dagelijks miljoenen keren gebruikt

De digitale yuan, de e-CNY, wordt momenteel volop getest tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing. Dagelijks wordt er zo’n 300 miljoen dollar aan transacties mee gemaakt, aldus de Chinese centrale bank. 

Bezoekers van de Olympische Winterspelen kunnen naast betalingen met Visa-kaarten en cash, ook betalingen verrichten met de digitale Chinese valuta. Het maakt deel uit van een groot experiment van de Chinese overheid, die serieus bezig is met de ontwikkeling van de eigen digitale munt. Primeur is het feit dat iedereen, ook buitenlandse bezoekers en sporters, gebruik kunnen maken van het systeem.

Volgens Mu Changchun vinden er op de Winterspelen dagelijks miljoenen digitale transacties van de munt plaats. Changchun is de directeur van het onderzoeksinstituut van de Centrale Bank en ontwikkelt de e-CNY. 

De digitale yuan lijkt globaal echter nog niet op stoom te komen. De munt heeft vooralsnog een kleine impact op de financiële sector. 

Cashloze maatschappij

De Chinese markt is al vergevorderd op het gebied van digitale, cashloze betalingen en de digitale munt versnelt dit proces alleen maar verder. “Het gebruik van cash is aan het afnemen. Uiteindelijk zal het vervangen worden door een digitaal alternatief, wat een grote motivator is voor dit project”, aldus Yan Xiao, projectleider bij het World Economic Forum, in een interview met CNBC. Daarnaast bemoeilijkt de digitale valuta valsmunterij en witwassen.

De digitale Chinese munt is al in ontwikkeling sinds 2014 en moet in de toekomst een deel van het geld dat in omloop is vervangen. De digitale yuan is echter niet gedecentraliseerd, zoals Bitcoin. Wat dit concreet betekent in termen van privacy is op dit moment nog niet bekend.

Zorgen omtrent de veiligheid en privacy

De Amerikaans Republikeinse senator Marco Rubio, drukte in een brief aan president Joe Biden zijn zorgen over de munt uit. Rubio vraagt zich hardop af hoe de Amerikaanse atleten beschermd worden tegen surveillance en manipulatie via de munt. 

Hoofd van het Britse Hoofdkwartier voor Regeringscommunicatie, Jeremy Fleming, stelt op zijn beurt dat de e-CNY de Chinese overheid toestaat om gebruikers en hun transacties intensief te controleren.

Eerder raakte bekend dat India ook werk maakte van een eigen digitale roepie.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20