Grondwettelijk Hof oordeelt dat meerwaardebelasting aandelen discriminerend is: voortaan mag je kosten in rekening brengen

In ons land moeten beleggers enkel een meerwaardebelasting betalen als de beleggingen buiten het normale beheer van het privévermogen vallen. Maar volgens het Grondwettelijk Hof is die belasting discriminerend omdat de aandelenbeleggers geen kosten in mindering mogen brengen. Dat is wel het geval bij winsten of meerwaarden uit andere financiële producten.

Waarom is dit belangrijk?

Zolang je beleggingen onder een normaal beheer van het privévermogen vallen, moet je geen belastingen betalen op de gerealiseerde meerwaarde bij verkoop. Je bent de fiscus wel een meerwaardebelasting verschuldigd als er bijvoorbeeld sprake is van speculatie. Dat tarief bedraagt 33 procent.

In het nieuws: Het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat aandelenbeleggers die een meerwaardebelasting moeten betalen voortaan de gemaakte kosten om die meerwaarde te creëren in rekening mogen brengen. Dat schrijft De Tijd.

  • Sinds de wet van 11 december 2008 wordt zo’n meerwaardebelasting toegepast op de brutomeerwaarde. Dat terwijl de belastingdienst de meerwaardebelasting bij andere financiële producten berekend op basis van de nettomeerwaarde, waarbij dus de kosten worden afget
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer