De grondvesten van het globale financiële systeem zijn stilletjes vervangen en bijna niemand heeft het opgemerkt

Banken en regelgevers rollen een vervanging voor Libor uit, ofwel de London Interbank Offered Rate. Die referentierentevoet zorgde voor 300 biljoen dollar aan financiële contracten.

Sinds maandag wordt de London Interbank Offered Rate (Libor), de belangrijkste benchmark in de wereld voor korte-termijnrentes opgeheven. De Libor is een gemiddeld rentetarief waartegen een groot aantal internationale banken in Londen leningen aan elkaar wil verstrekken. Het systeem is vanaf nu dus effectief dood, schrijft zakensite Axios.

Banken verdienen geld door geld uit te lenen tegen een hogere rente dan hun eigen financieringskosten. Libor werd verondersteld een maatstaf te zijn voor de kosten van de banken, dus als een bank een lening bijvoorbeeld 1 procentpunt boven Libor prijste, dan wist zij dat haar winstmarge 1 procentpunt zou bedragen.

Gevoelig aan gesjoemel

Het Libor-systeem zou echter te makkelijk zijn om te manipuleren en bovendien in 2012 gezorgd hebben voor een van de grootste financiële schandalen in de geschiedenis. Biljoenen dollars aan leningen en derivaten werden namelijk verhandeld op basis van het Libor-systeem. Handelaars konden hun leningen een paar honderdsten van een procentpunt verhogen boven de benchmark om enorme bedragen geld, compleet illegaal, te verdienen.

Verschillende banken zouden in 2012 zo’n 9 miljard dollar aan boetes hebben opgebouwd. Een aantal traders kregen ook een celstraf voor hun gesjoemel. Daarom trekken banken en regelgevers nu de stekker uit Libor en wordt het vervangen door meer betrouwbare benchmarks.

Hoe ziet een betrouwbare basisrente er dan uit?

Libor wordt vervangen door een hele resem nieuwe rentevoeten. Zo zal de “Sonia” gebruikt worden voor de Britse pond, de “Tona” voor de Japanse yen en de “Saron” voor de Zwitserse frank, enzovoorts. De Amerikaanse dollar is de enige valuta die nog steeds de basisrente van de Libor zal volgen. Nieuwe leningen zullen dan weer een andere benchmark volgen. De Secured Overnight Financing Rate Data (SOFR) van de New Yorkse Fed is een belangrijke kandidaat om het nieuwe basismodel te worden. 

Maar het overschakelen van Libor naar andere systemen was een kolossaal karwei. De markten kunnen niet zomaar afgesloten worden terwijl het nieuwe systeem wordt geïmplementeerd. “Diep verankerde infrastructuren moest worden vervangen terwijl deze nog intensief werden gebruikt”, schrijft Axios.

Maar de dagen van het Libor-systeem zijn wel degelijk geteld. Het is ongelooflijk dat er van de transitie amper iets gemerkt werd, zeker wanneer duizenden bedrijven daarvoor moesten samenwerken tijdens een pandemie.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20