‘Groepen van 50 tot 100 Oeigoerse arbeiders te koop op Chinees internet’

Oeigoerse arbeidskrachten uit de West-Chinese provincie Xinjiang, die in andere delen van China werken, worden botweg verkocht op het Chinese internet. Dat zou blijken uit nieuw bewijsmateriaal dat door het Britse Sky News is ontdekt.

Op Chinese websites zouden tientallen advertenties van Oeigoerse arbeidskrachten, in partijen van 50 tot 100 arbeiders, staan.

De advertenties suggereren strenge politieke en sociale controles. Een advertentie zegt dat de ‘veiligheid van de werknemers door de regering zal worden gegarandeerd’.

‘Onder half militair beheer’

Sky News kon contact opnemen met de adverteerders. Een vertegenwoordiger vertelde hen dat werknemers uit Xinjiang ‘politiek onderzocht’ moesten worden voordat zij konden worden overgeplaatst.

Alle werknemers zouden worden begeleid door ‘toezichthouders’ en ‘onder half-militair beheer’ staan.

Een andere bron zei dat zonder toestemming van de plaatselijke regering geen werknemers konden worden geregeld, omdat ‘de kwestie van de etnische minderheden een ernstig probleem is’.

Een derde zei dat het salaris van de ‘toezichthouders’ werd betaald door het Personeelsbureau van de regering van Xinjiang.

Bewaakt door camera’s

Een lokale nieuwsvideo beschrijft 200 Oeigoerse arbeiders in een fabriek in Shandong, een kustprovincie in Oost-China. ‘Gesteund door alle relevante overheidsafdelingen ontwikkelt het bedrijf zich goed’, aldus de fabriek.

De eigenaar van de fabriek, waar zeevruchten worden verwerkt, zei dat alle Oeigoerse werknemers vanwege de pandemie naar huis in Xinjiang waren teruggekeerd en dat berichten over dwangarbeid ‘onzin’ waren.

Hij zei dat de arbeiders naar Xinjiang waren gegaan, omdat ze daar zelf voor hadden gekozen. Ze zouden minstens 350 euro per maand verdienen en airconditioners hebben in hun slaapzalen op het terrein.

Die slaapzalen worden bewaakt door camera’s in een kantoor aan de voorzijde van de fabriek, waar ook oproerbeheersingsapparatuur stond.

Als de arbeiders de fabriek wilden verlaten, zo vertelde de eigenaar aan Sky News, zou het bedrijf hen in bussen wegbrengen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20