Groente- en fruitreus Greenyard schikt voor 500.000 euro na laattijdige melding listeriabacterie

Het beursgenoteerde groente- en fruitconcern Greenyard heeft een minnelijke schikking getroffen van 500.000 euro met beurswaakhond FSMA in het dossier van een listeriabesmetting ruim twee jaar geleden in zijn fabriek voor diepvriesgroenten in Hongarije.

Dat meldt de FSMA dinsdag. ‘Aanleiding voor de minnelijke schikking is de laattijdige verspreiding van voorwetenschap en de verspreiding van onjuiste en misleidende informatie door Greenyard’, aldus de toezichthouder.

Hongaarse fabriek

Begin juli 2018 maakte Greenyard bekend dat het alle diepvriesgroenten die geproduceerd werden in zijn Hongaarse fabriek in Baja tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018 heeft teruggeroepen, wegens mogelijke besmetting met listeria.

De terugroepactie kwam er na een onderzoek van het Europese voedselagentschap EFSA. Greenyard communiceerde evenwel pas over de besmettingen na berichten in de pers. Kort na de eerste berichten zakte het Greenyard-aandeel fors op de Brusselse beurs en schortte de beurswaakhond FSMA de handel op, omdat niet alle aandeelhouders gelijktijdig over dezelfde koersgevoelige informatie hadden kunnen beschikken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20