Groene waterstof: 3 aandelen die op een Indiase boom inspelen

Investeringsbank Goldman Sachs noemt in een nota drie aandelen van bedrijven die kunnen profiteren van nieuwe Indiase beleidsmaatregelen voor de productie van groene waterstof.

Waarom is dit belangrijk?

De Indiase overheid zet met een nieuw beleidspakket volop in op groene waterstof. Goldman voorspelt daarom een productieboom van de duurzame energiedrager in de Zuid-Aziatische republiek; potentieel goed nieuws voor energiebeleggers, dus.

Het Indiase Ministerie van Energie heeft onlangs nieuwe maatregelen genomen om de productie van groene waterstof in het land te bevorderen. De belangrijkste punten van het beleid zijn:

 • De afschaffing van interstatelijke transmissiekosten gedurende 25 jaar.
  • Zo mogen producenten van de energiedrager in om het even welke deelstaat een zonne-energiecentrale opzetten om hernieuwbare energie te leveren aan een groene waterstofinstallatie in een andere staat – zonder dat ze die interstatelijke transmissiekosten hoeven te betalen.
 • Hernieuwbare energie voor de productie van groene waterstof/groene ammoniak kan van overal betrokken worden.
 • De opslag van niet-gebruikte hernieuwbare energie voor de productie van groene waterstof/ammoniak is toegestaan gedurende maximaal 30 dagen.
 • Meerdere mogelijkheden om grond aan te kopen voor de productie.
 • De fabrikanten mogen bunkers in de buurt van havens bouwen voor opslag.

“Het Midden-Oosten van groene waterstof”

Groene waterstof zal een “kritieke rol” spelen in het helpen van India om zijn netto-nul-emissiedoelstelling van 2070 te bereiken, schrijven Goldmans analisten in een nota, die werd opgepikt door Amerikaanse business-site CNBC.

Volgens investeringsbank Edelweiss kunnen de nieuwe maatregelen van India de goedkoopste producent van groene waterstof ter wereld maken. “Het land zou in feite het Midden-Oosten van groene waterstof kunnen worden.”

Maar waterstof is, vooral wat transmissie en export betreft, een lastig molecuul om mee om te gaan, stippen analisten van Edelweiss aan. Daarom is het de bedoeling van de Indiase regering om eerst stimulansen te geven en de infrastructuur ervoor te bevorderen.

Welke bedrijven kunnen er van deze stimulansen profiteren?

1. Larsen & Toubro

 • Larsen & Toubro (L&T), aldus Japanse investeringsbank Nomura, heeft een “aanzienlijke voorsprong (…) voor de productie van groene waterstof en brandstofcellen”. Het aandeel is één van de picks van Goldman.
 • L&T gaat een partnerschap aan met het Noorse elektrolyzertechnologie- en productiebedrijf HydrogenPro, voor de productie van elektrolyzers in India en andere markten.
 • “Wij zijn positief over de vooruitzichten van L&T, nu het bedrijf uit een tien jaar durende investeringscyclus stapt en de weg vrijmaakt voor een hoge kasstroomgeneratie”, aldus Goldman-analist Vinit Joshi.
 • “Naarmate de corona-gerelateerde verstoringen afnemen, verwachten wij dat L&T een robuuste winstgroei zal zien nu de pandemie achter de rug is”, schrijft Joshi.
 • Goldman heeft een koersdoel van 2.320 Indiase roepie voor L&T, wat neerkomt op een potentiële opwaartse beweging van bijna 26 procent ten opzichte van een slotkoers van ongeveer 1.843 roepie op 22 februari.

2. ReNew Energy

 • Samen met L&T zal het op Nasdaq genoteerde ReNew Energy groene waterstofprojecten in India op poten zetten, bezitten en exploiteren.
 • ReNew – de grootste producent van hernieuwbare energie in India – is ook een partner geworden van het energieopslagbedrijf Fluence Energy.
 • Laatstgenoemde onderneming richt zich op het opslaan van energie, wat volgens Goldman belangrijk is voor de opwekking van basislaststroom uit hernieuwbare energiebronnen.
 • Verwacht wordt dat het bedrijf zijn marktaandeel en operationele efficiëntie zal vergroten, waardoor het tot 2024 een samengestelde winstgroei van 36% zal kunnen realiseren, meent Joshi.
 • De bank heeft ook een koersdoel van 17 dollar voor ReNew, dat op 22 februari op 7,47 dollar sloot – een impliciete opwaartse beweging van 127,6%.

3. Reliance

 • Het laatste topaandeel van Goldman in de sector is het Indiase conglomeraat Reliance Industries, dat de bank omschreef als “India’s grootste ‘greenabler’”.
 • De bank ziet waterstof vooral als een belangrijke groeimotor voor het bedrijf in het komende decennium, omdat het bedrijf een productiemodel hanteert dat gericht is op de netto-nul-toeleveringsketen, schrijft Joshi.
 • Goldman heeft een koersdoel van 3.080 roepie (41,30 dollar) voor het aandeel, dat op 22 februari sloot op ongeveer 2.388 roepie, wat neerkomt op een potentiële opwaartse trend van 29%.

Torenhoge productiekosten

Ter herinnering: waterstof kent een breed gamma aan toepassingen en kan worden ingezet in verschillende industrieën. De energiedrager kan op een aantal manieren worden geproduceerd. Eén methode omvat het gebruik van elektrolyse; hierbij splitst een elektrische stroom het water in zuurstof en waterstof. Als de elektriciteit die bij dit proces wordt gebruikt afkomstig is van een hernieuwbare bron zoals wind of zonne-energie, noemen sommigen dit groene waterstof.

De invoering verloopt echter “tergend” traag vanwege de torenhoge productiekosten. De elektriciteit alleen maakt 70% van de totale kosten uit, weet Goldman.


Disclaimer: dit stuk is louter informatief; is geen beleggingsadvies.

(fjc)

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20