Groene beleggingen: zonne-energiebedrijf Sunrun veert op na bekendmaking kwartaalcijfers

Het aandeel Sunrun klom woensdag zo’n 11 procent tijdens de verlengde handelsuren. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse zonne-energiefirma z’n winstcijfers over het eerste kwartaal bekendmaakte. Onder meer een stijging van 39 procent in het aantal klantenorders, en een toename van het klantenbestand met 20 procent sprongen daarbij in het oog, bericht het zakenmedium CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat grondstofprijzen over de hele lijn stijgen, kan hernieuwbare energie ineens beter concurreren met fossiele brandstoffen in de Verenigde Staten. De Amerikaanse gasprijzen stegen woensdag bijvoorbeeld tot hun hoogste niveau sinds 2008.

Sunrun, de grootste installateur van zonnepanelen in de Verenigde Staten, heeft in het eerste kwartaal 29.463 klanten erbij gekregen. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Het bedrijf heeft nu ruwweg 690.000 klanten.

Dit zijn Sunruns kwartaalcijfers, afgezet tegen de schattingen van analisten die werden ondervraagd door databedrijf Refinitiv:

  • Verlies: 42 cent per aandeel, tegenover een verwacht verlies van 17 cent per aandeel.
  • Inkomsten: 495,8 miljoen dollar, tegenover een verwachte 401,3 miljoen dollar.
  • Het bedrijf had ook goed nieuws voor de energietransitie: zo verwacht het dat de geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit 25 procent (of hoger) zal bedragen voor 2022. Sunruns eerdere verwachtingen gingen uit van een groei van 20 procent.

Worstelen

De resultaten werden bekendgemaakt op een moment dat de sector van de groene energie blijft worstelen met tegenspoed in de toeleveringsketen, alsook met de torenhoge inflatie. Door deze factoren is er op ons continent bijvoorbeeld een tekort aan zonnepanelen en warmtepompen.

Maar Sunrun zegt dat het erin is geslaagd een deel van de hogere kosten door te rekenen aan de consument.

“In de afgelopen maand hebben we met succes zinvolle prijswijzigingen doorgevoerd om de hogere materiaal- en kapitaalkosten te compenseren, en we blijven een zeer sterke vraag zien nu de inflatie van de nutsvoorzieningen in het hele land meer dan 11 procent bedraagt”, stipte Tom vonReichbauer, de vertrekkende financieel directeur, aan.

Groene beleggers

Dit jaar is het aandeel Sunrun, dat noteert aan de Nasdaq, met ongeveer 30 procent gedaald. In het licht van de energietransitie dichten groene beleggers het echter een rooskleurige toekomst toe.

Het bedrijf is erg gegeerd bij Wall Street-routiniers met vooruitziende blik. Zo zou een investering van 340 miljoen dollar in de onderneming hedgefondsmanager Chase Coleman, van Tiger Global, 1,5 miljard dollar opgeleverd hebben in 2020.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20