Groen blaast ‘Samen’ op, kartel bestaat niet meer

Drie maanden heeft het kartel tussen sp.a en Groen standgehouden: na een schandaal over Tom Meeuws en politiek wanbeleid tijdens zijn directeurschap bij De Lijn trekt Groen er de stekker uit.

Het Antwerpse kartel Samen bestaat niet meer: na een schandaal rond Tom Meeuws (sp.a) en onenigheid rond diens ontslag, stapt Groen uit Samen. De imagoschade voor Wouter Van Besien was té groot geworden, het linkse kartel bestaat niet meer. De weg ligt nu volledig open voor N-VA om opnieuw de burgemeester te leveren.

“De nationale en Antwerpse partijleiding hebben beslist om met Groen als een positief en progressief alternatief naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. Het is geen evidente maar wel een noodzakelijke beslissing voor Antwerpen.”

Gezichtsverlies

Na overleg bij Groen, bood Meeuws zijn ontslag aan bij het kartel. Vannacht kondigde sp.a eenzijdig aan dat ontslag niet te aanvaarden. Dat was echter buiten Samen-lijsttrekker en voormalig Groen-voorzitter Wouter Van Besien gerekend. Die besloten Meeuws wel aan de deur te zetten, maar werden dus in snelheid gepakt door sp.a. Dat gezichtsverlies zette Groen stevig onder druk, en de druk op de partij werd groter, de persoonlijke aanvallen ook. Zelfs de vrouw van Wouter Van Besien werd erbij gesleurd: haar rol als directeur van De Roma werd in twijfel getrokken. “We betreuren dat de Antwerpse SP.A niet de partner is gebleken waarop we hadden gehoopt”, klinkt het dan ook bij Groen. “Wij willen voluit aan progressieve politiek kunnen doen en ons focussen op de problemen en uitdagingen van de Antwerpenaren, niet op de problemen van personen en partijen.”

De winnaar: N-VA

Met het ontplofte kartel, staat links plots zeer zwak. De winnaar van dit schandaal is dan ook N-VA, die de weg naar het burgemeesterschap plots wijd ziet openliggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20