Grijs haar maakt vrouwen dubbel zo snel oud

Grijze haren hebben bij vrouwen dubbel zoveel impact dan bij mannen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Crown Clinic in Manchester, gespecialiseerd in haartransplantaties, bij duizend Britse mannen en vrouwen.

Het grijze haar zou vrouwen zes jaar ouder doen lijken. Bij mannen heeft hetzelfde fenomeen slechts een impact van drie jaar. De meeste mannen zeggen ook liever grijs haar te hebben dan kaal te zijn. Uit het onderzoek blijkt dat gemiddelde vrouw op haar 34ste jaar de eerste grijze haren ontdekt. Bij mannen gebeurt dat al een jaar eerder.

Kaalheid

Er werd echter ook vastgesteld dat 82 procent van de vrouwen die eerste grijze haren weer onmiddellijk probeert uit te trekken. Eén jaar later heeft bijna 74 procent van de getroffen vrouwen beslist om hun haren te verven zodat ze de grijsheid kunnen verbergen. Mannen hebben met dat proces echter veel minder problemen. Slechts 31 procent blijkt de eerste grijze haren onmiddellijk te willen wegwerken en amper 18 procent zal uiteindelijk beslissen om zijn haren te kleuren. De onderzoekers stelden vast dat 72 procent van de vrouwen de komst van grijze haren vreest. Volgens 62 procent zijn grijze haren ook de belangrijkste factor van de fysieke veroudering. Daarentegen boezemen grijze haren slechts 36 procent van de mannen angst in, terwijl voor 71 procent haarverlies zwaarder doorweegt in de veroudering. “George Clooney heeft aangetoond dat men ook met grijze haren een wereldwijd sex-symbool kan zijn,” benadrukt Asim Shahmalak, eigenaar van de Crown Clinic. “Meer dan 60 procent van de bevolking heeft op veertigjarige leeftijd grijze haren.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20