Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 01 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Griekenland is het nieuwe vastgoedparadijs

Logo Business AM
Economie

25/03/2019 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

Griekenland is het epicentrum geworden van een nieuwe investeringsgolf in immobiliën en toerisme. Dat zegt Liz Alderman, correspondente Europese economie voor de Amerikaanse krant New York Times. De basis voor het fenomeen bestaat voor een groot deel uit de gedrevenheid van de Grieken om inkomsten te genereren door de verkoop van hun eigendom of een exploitatie door een seizoensgebonden verhuur. Tegelijkertijd mag men volgens Alderman echter ook niet vergeten te wijzen naar het programma met Gouden Visa dat de Griekse overheid sinds zes jaar aan kapitaalkrachtige buitenlanders aanbiedt.

Gouden Visa bieden inwoners van landen buiten de Europese Unie een Griekse verblijfsvergunning aan. Deze inwijkelingen krijgen een hernieuwbaar vijfjarig visum tegen de aankoop van een onroerend goed van minstens 250.000 euro. Portugal, Spanje en Malta hanteren gelijkaardige stelsels.

Het systeem biedt buitenlanders een gemakkelijke toegang tot de Europese Unie. Tienduizend buitenlanders, waaronder bijna vierduizend Chinezen, hebben van deze opportuniteit gebruik gemaakt. Deze groep heeft de voorbije vijf jaar bijna 1,5 miljard euro aan Grieks onroerend uitgegeven. Populair zijn vooral de hoofdstad Athene en de eilanden Korfoe en Santorini.

Koffers vol geld

“Chinese inwijkelingen volgen de aanzienlijke investeringen van hun bedrijven in Griekenland,” benadrukt vastgoedbelegger Juwai.com uit Hongkong. “Onder meer het grootste deel van de haven van Piraeus is inmiddels in handen is van de Chinese groep Cosco.”

De Chinese overheid heeft weliswaar maatregelen genomen om de uitstroom van kapitaal tegen te gaan. Vele Chinezen slagen er echter in om die beperkingen te omzeilen. Vaak komen ze met met koffers vol geld in Griekenland aan.

“Daarnaast zijn er echter ook platformen zoals Airbnb,” zegt Alderman. “Dat heeft vele Grieken aangezet om hun leegstaande woningen te renoveren en aan toeristen te verhuren. Die activiteit zorgt vaak voor een welkom extra inkomen. Men mag niet vergeten dat Griekenland de voorbije jaren bijna een kwart van zijn bruto binnenlands product heeft verloren.”

“Griekenland ontving vorig jaar een recordaantal van 33 miljoen toeristen. Grote touroperators zoals Thomas Cook en Wyndham Hotels hebben dit goed begrepen. Ook zij zijn volgens de overheidsinstantie Enterprise Greece intensief in het land beginnen te investeren.”

Dreigende crisis

Verder blijkt ook een sterke interesse van een aantal beleggingsfondsen in Grieks onroerend goed. Deze partijen zien vaak mogelijkheden in panden die onder oninbare schulden gebukt gaan en aan voordelige prijzen op de markt komen. Deze toenemende interesse in het Griekse vastgoed leidt echter tot bijkomende kosten voor de lokale bevolking. De Griekse vastgoedprijzen, die sinds begin dit decennium met 40 procent zijn gedaald, stegen vorig jaar opnieuw met 2 procent. Dat was de eerste stijging in negen jaar.

De Gouden Visa hebben ook invloed op de marktprijzen. Het is geen toeval dat de vraagprijs voor een groot aantal onroerende goederen in Athene, Thessaloniki of de Griekse eilanden precies 250.000 euro bedraagt.

Aan de trend lijkt voorlopig ook geen einde te komen. “Het aantal aanvragen voor bouwvergunningen steeg vorig jaar met 10 procent, terwijl de investeringen in onroerend goed met 20 procent zijn toegenomen,” benadrukt Alderman. “Tegelijkertijd bleek de omzetting van woonhuizen naar seizoensverhuur de voorbije vijf jaar een verviervoudiging te hebben gekend.”

“De huurprijzen staan onder sterke druk en zijn in sommige regio’s met 30 procent gestegen. Vele Grieken ervaren steeds meer moeilijkheden om huisvesting te vinden. Activisten waarschuwen voor een huisvestingscrisis. De Griekse overheid overweegt daarom een aantal beperkingen op de toeristische verhuur.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks