Grensmuur Trump heeft vooral druk op lokale ziekenhuizen opgedreven

De muur die de voormalige Amerikaanse president Donald Trump op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico heeft gebouwd, heeft bij de inwijkelingen het risico op zware verwondingen en zelfs overlijden sterk doen oplopen. Bovendien is ook de druk op de gezondheidszorg aan de Amerikaanse zijde van de grens sterk opgelopen.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of California San Diego, gebaseerd op gegevens van het traumacentrum van het lokale ziekenhuis.

Niet ondoordringbaar

De Verenigde Staten hebben onder de regering van voormalig president Donald Trump op de grens met Mexico meer dan 400 mijl bestaande barrières van ongeveer vijf meter hoog vervangen door een nieuwe stalen muur met een hoogte van meer dan negen meter. Bovendien werden er ook bijna 50 mijl nieuwe barrières gebouwd.

Trump maakte van de beveiliging van de Amerikaanse grenzen een van de speerpunten van zijn beleid. “De voormalige president beloofde dat zijn muur vrijwel ondoordringbaar was, maar dat is duidelijk niet het geval gebleken”, stippen de onderzoekers aan.

“Sinds de bouw van de muur zijn smokkelaars er meer dan drieduizend keer in geslaagd het grondgebied van de Verenigde Staten te bereiken. Omdat de barrières gevoelig hoger zijn geworden, zijn in werkelijkheid vooral de risico’s sterk toegenomen. De counties San Diego en Imperial dienden een groter aantal ongevallen aan de Mexicaans-Amerikaanse grensmuur te melden.”

“Het rapport is een van de eerste pogingen om de effecten van de muur van Trump op migranten te berekenen”, stippen de onderzoekers aan. “Federale diensten houden immers geen statistieken bij over het aantal doden en gewonden bij pogingen om over de grensmuur te klimmen.”

Het traumacentrum van de Universiteit van Californië in San Diego, waar migranten met verwondingen worden behandeld, zag het aantal patiënten met valletsels sinds de versterking van de grensmuur duidelijk toenemen.”

De voorbije twee jaar werden 375 migranten met valletsels in het UC San Diego Health behandeld. In het midden van het voorbije decennium was er tijdens een identieke periode sprake van 67 slachtoffers. Er werden de voorbije twee jaar ook zestien overlijdens gemeld, tegenover geen enkel slachtoffer tijdens de gelijkaardige periode het midden van het voorbije decennium.

Meerkost

De trauma-artsen betogen dat de stijging van het aantal verwondingen duidelijk verband houdt met de verhoging van de grensmuur.

“De meeste patiënten die moesten worden behandeld hadden vaak aanzienlijke verwondingen aan het gelaat of hadden hersenletsels opgelopen”, verduidelijkt onderzoeksleider Amy Liepert, directeur chirurgie bij de dienst spoedgevallen van het UC San Diego Health. “Daarnaast waren er ook vaak complexe fracturen van ledematen of de wervelkolom.”

“Vele slachtoffers hadden intensieve zorg en belangrijke operatieve reconstructies nodig”, merkte Liepert nog op. “Omdat de patiënten meestal geen ziekteverzekering hadden, kwamen ze ook niet in aanmerking voor een opname in een revalidatiecentra of fysiotherapie en dienden ze langer in het ziekenhuis te blijven.

Dat leidde tot een meerkost van 13 miljoen dollar voor het traumacentrum, dat bovendien ook met een zwaardere belasting moest afrekenen, terwijl het tegelijkertijd geconfronteerd werd met een toenemende stroom van patiënten die met het virus Covid-19 waren besmet.”

“De zorg voor deze gewonde immigranten vormde niet alleen een humanitair probleem, maar leidde tevens tot een crisis in de gezondheidszorg, die de beddencapaciteit van het traumacentrum, de personeelstekorten en de morele gezondheid van het medisch personeel onder grotere druk heeft gezet.”

De hogere grensmuur heeft de reis voor illegale migranten, die al grote gevaren inhield, nog riskanter gemaakt. Geraamd wordt dat aan de Mexicaans-Amerikaanse grens de voorbije kwarteeuw ongeveer zevenduizend mensen om het leven zijn gekomen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20