Grens tussen politiek en privé vervaagt: EU ombudsvrouw roept op tot initiatief

Steeds meer EU-beleidsmakers vinden de weg naar privébedrijven. Ze gaan aan de slag bij advocatenkantoren en consultancybedrijven, om vervolgens de belangen te behartigen van bedrijven die er alle baat bij hebben de Europese wetgeving te omzeilen. De Europese ombudsvrouw Emily O’Reilly roept de Europese Unie op actie te ondernemen.

O’Reilly heeft momenteel honderd dossiers op haar bureau liggen van voormalige EU-functionarissen die de weg vonden naar de privésector. Tussen die dossiers zitten voormalige managers van 14 directoraten-generaal, maar ook de juridische diensten en de Raad voor regelgevingstoetsing.

Belangenverstrengeling

Vooral het departement voor mededingingsrecht, onder EU-commissaris Margrethe Vestager, blijkt een knelpunt. Drie topfunctionarissen vonden de afgelopen jaren de weg naar de privé, waaronder ook Nicholas Banasevic. Hij was het speerpunt in de rechtszaken rond het mededingingsrecht tegen onder meer Google. Nu werkt hij voor advocatenkantoor Gibson, Dunn & Crutcher. Een van de klanten van dat kantoor is, u raadt het al… Google.

Ook de andere twee, Cecilio Madero Villarejo en Carles Esteva Mosso, vonden hun weg naar advocatenkantoren die onder andere Google vertegenwoordigen.

Artikel 16

O’Reilly kaart dit probleem vooral aan omdat het wetgevend kader gevaar loopt. Als de makers van een wet vervolgens werken voor de bedrijven op wie die wet een impact heeft, kunnen ze met hun voorkennis door de mazen in het net glippen. Zij roept de Europese Unie op strenger te controleren, volgens Artikel 16 van de EU Staff Regulations. Dat artikel bepaalt de regels voor EU-ambtenaren die van job veranderen.

Zo moeten ex-medewerkers de Europese Unie gedurende twee jaar op de hoogte houden van hun nieuwe functies. Als die verband houden met hun vroegere functie in de EU, kan die hen verbieden hun nieuwe job uit te oefenen. Tot nu toe heeft de EU zo’n nieuwe functie voor ex-medewerkers nog nooit verboden. Toch is een strengere naleving van Artikel 16 niet de volledige oplossing. Zo kunnen ex-medewerkers ook collega’s inlichten over zaken direct gerelateerd aan hun vroegere functie, zelfs als ze er zelf niet rechtstreeks aan mogen werken.

(lp)

Meer