Great Barrier Reef heeft een nieuw ‘broertje’ van 500 meter hoog

Wetenschappers hebben in de buurt van het bekende koraalrif Great Barrier Reef een rif ontdekt dat groter is dan het Empire State Building.

Aan het noorden van het Great Barrier Reef hebben Australische wetenschappers een spectaculair diep rif ontdekt. Het is meer dan 500 meter hoog, langer dan pakweg het Empire State Building of ruim meer dan drie keer het grootste gebouw in België.

Als een mes

Het ‘mes-achtige’ verticale rif ligt op ongeveer 130 kilometer van Cape York aan het noordelijkste puntje van Australië. Onderzoekers maakten daar een 3D-scan van het oceaanlandschap, vanop een schip dat gestuurd was door het Schmidt Ocean Institute. Dat is een Californische non-profitorganisatie.

Tom Bridge, expert aan het AR Centre of Excellence for Coral Reef Studies aan de James Cook University is ook de onderzoeker die de ontdekking deed met zijn team. Hij zegt aan de Britse krant The Guardian dat het koraalrif ongeveer 1,5 kilometer breed is aan de basis en dan ongeveer een halve kilometer omhoog rijst. Van aan het zeeoppervlak is het 40 meter diep tot aan het puntje van het rif.

Het is het eerste grote, onafhankelijke rif dat in de regio gevonden werd sinds de late 19de eeuw. Toen vonden onderzoekers maar liefst zeven grote riffen, verspreid over zowat 150 vierkante kilometer oceaan.

‘We weten meer over de maan’

‘Het is een best groot rif om het nooit gezien te hebben’, zegt Bridge. ‘Dat toont aan hoe weinig we weten over de oceaan, zelfs over het Great Barrier Reef. Het oceaanpark is zowat 344.000 vierkante kilometer groot, dat is groter dan de meeste Europese landen. Slechts 6 tot 7 procent van het rif bestaat uit typische ondiepe riffen.’

‘We weten meer over het oppervlak van de maan dan we weten over wat er in de dieptes van onze kustlijnen ligt’, betoogt Bridge.

Het nieuwe rif lijkt weinig harde koralen te bevatten, maar wel een ‘rijkdom’ aan sponzen, waaierkoralen en zachte koralen. Dat suggereert dat de bodem rijk is aan voeding en er sterke stromingen van dieper water op de riffen zitten. De camera’s van het team hebben ook al gezien dat er veel koraalvissen te vinden zijn.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20