Gratis kredietkaart aanvragen

Veel mensen lopen tijdens hun vakantie, maar vaak eveneens de rest van het jaar, met één of meerdere kredietkaarten op zak. Met een dergelijke kaart heb je namelijk niet alleen een wereldwijd aanvaard betaalmiddel in handen, maar kun je regelmatig ook profiteren van allerlei diensten en voordelen. Zo kun je dus niet alleen gemakkelijk, snel en veilig geld opnemen en (online) betaling doen, maar soms ook genieten van extra korting of een interessante verzekering.

Niet iedereen krijgt een kredietkaart

schermafbeelding-2016-09-13-om-13-10-10

Aan het gebruik van een kredietkaart zijn doorgaans een heleboel voorwaarden en regels verbonden. Om die reden zijn er dan ook nog altijd veel mensen die niet in aanmerking komen voor een reguliere kredietkaart. Hierbij kun je onder andere denken aan jongeren, uitkeringsgerechtigden en mensen die maandelijks niet voldoende vast inkomen weten te generen. Deze groepen vragen daarom minder vaak over een reguliere kredietkaart aan. Maar ook deze mensen doen regelmatig online aankopen en gaan ook zo nu en dan op vakantie naar het buitenland.

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Tip: aanvragen in 2 minutenGratis geld opnemen in België en het buitenland!Meest aangeklikte kredietkaartMeer informatie
Tip: U kan er alles online mee betalen!Meer informatie
Een kredietkaart voor studenten!Meer informatie 

Kost een kredietkaart altijd geld?

Geld lenen koste geld, en dat geldt eveneens voor het gebruik van een groot aantal kredietkaarten. De meeste kredietkaarten bieden immers de mogelijkheid om gespreid de openstaande schuld terug te betalen. Over het nog openstaande bedrag moet vervolgens wel een bepaald percentage aan rente worden voldaan. Er zijn gelukkig ook een aantal voordeliger alternatieven voor deze, vrij dure, kredietkaarten, namelijk de zogenaamde prepaid kredietkaart.

Wat is een prepaid kredietkaart?

De benaming prepaid kredietkaart is eigenlijk onjuist. Met deze kaart heb je namelijk geen echte kredietkaart in handen, maar een kaart waarop je vooraf zelf een bepaald geldbedrag hebt gestort. Er is dus geen sprake van een opgebouwde schuld (krediet) waarover je mogelijk rente moet gaan betalen. Met behulp van deze kaart kun je, zelfs als jongere, uitkeringsgerechtigde of freelancer, profiteren van een flink aantal voordelen dat ook een reguliere kredietkaart te bieden heeft. Dit alles zonder dat je te maken krijgt met de financiële verplichtingen, rentetarieven en schulden van een “echte” kredietkaart. Door een prepaid kredietkaart te gebruiken kun je immers het aanwezige budget niet overschrijden. Een prepaid kredietkaart is dan ook niets meer dan een geldreserve die aan is gelegd door de kaarthouder.

zie ook: Prepaid kaart van Hellobank

Gratis kredietkaart bij in een bancair pakket

Er zijn echter ook banken, financiële instellingen en winkels, die hun klanten een gratis kredietkaart aanbieden. Dit kan een kaart zijn die gekoppeld is aan een zichtrekening of een account bij een bedrijf. Vaak is het gebruik van de kredietkaart kosteloos, maar zodra je een transactie doet, zullen er kosten in rekening gebracht worden en/of een rentevergoeding worden berekend over de openstaande schuld als je in termijnen de terugbetalingen wilt regelen. In de meeste gevallen is dus ook een zogenaamd gratis kredietkaart niet volledig kosteloos te noemen.

Aanvragen van een gratis kredietkaart

Voor de aanvraag van een gratis kredietkaart kun je dus bij een heleboel verschillende banken en bedrijven terecht. Maar juist de brede keuze kan het kiezen van de meest geschikte kredietkaart erg lastig maken. Niet elke aanbieder van gratis kredietkaarten zal immers dezelfde tarieven en voorwaarden hanteren. Voordat je een definitieve aanvraag de deur uit doet, is het dan ook aan te bevelen om meerdere aanbieder en kredietkaarten met elkaar te vergelijken. Hierbij is het verder van groot belang om de kleine lettertjes van de gebruiksovereenkomst en de algemene voorwaarden nauwkeurig door te nemen. Dit voorkomt namelijk vaak teleurstellingen, misverstanden en frustraties achteraf.

Voor het inwilligen van een kredietkaartaanvraag heeft de aanbieder van de kaart in de regel een aantal persoonlijke gegevens nodig, zoals een geldig identiteitsbewijs en een bewijs van inkomsten. Verder zal er vrijwel altijd een check uit worden gevoerd bij het CKP om te zien of je wel in staat bent een gemaakte schuld probleemloos en volgens afspraak terug te betalen. Het CKP registreert immers in verschillende databanken alle afgesloten leningen en kredieten, maar ook betalingsachterstanden en wanbetalingen. Een negatieve notering bij het CKP kan dus zelfs de aanvraag van een gratis kredietkaart in de weg staan.

Waarom wordt de aanvraag geweigerd?

Zelfs als het gaat om een gratis kredietkaart kan een aanbieder je aanvraag niet inwilligen. Een aantal redenen voor een dergelijke weigering zijn:

  • je bent te jong,
  • je hebt geen, of onvoldoende, vaste inkomsten,
  • je hebt al (te veel) schulden lopen,
  • je hebt een negatieve leengeschiedenis opgebouwd, en dus een negatieve notering bij het CKP.

Bij de aanvraag van een gratis kredietkaart kun je dus niet blindelings uitgaan van een goedkeuring door de aanbieder. Op het moment dat het financieel risico voor de verstrekker van de kredietkaart te groot wordt geacht, zal de kaart niet uit worden gegeven. Voor de kredietkaartaanbieder is het immers van groot belang om het uitgeleende geld, samen met de kredietvergoeding, weer volgens afspraak terug te ontvangen.

Een terugbetalingplan maken

Nog voordat je overgaat tot het aanvragen van een kredietkaart kun je ook zelf al voor een belangrijk deel beoordelen of je wel in staat bent de eventuele schuld probleemloos af te lossen. Je weet immers het beste wat er aan inkomsten elke maand binnenkomt en hoeveel geld er meestal weer wordt uitgegeven. Het enige wat je hiervoor moet doen is een terugbetalingplan opstellen voor de kredietopening van de kredietkaart die je wilt gaan aanvragen. Zodra er blijkt dat je in de financiële problemen komt als je deze lasten op je schouders neemt, dan kun je beter resoluut de aanvraag afblazen.

Hoe aantrekkelijk het gebruik van een gratis kredietkaart ook lijkt, het blijft altijd een zekere financiële verplichting die je aangaat op het ogenblik dat je de kaart gaat gebruiken. De aanvraag van een dergelijke kaart is vaak erg snel en gemakkelijk te regelen, maar de kosten die het gebruik met zich meebrengt zijn helaas in een fors aantal gevallen te hoog om probleemloos in een beschikbaar budget in te passen. Alleen als je zeker weet, en je volkomen eerlijk bent geweest tegenover jezelf en je portemonnee, dat je de lasten van een kredietkaart ook kunt dragen, kun je een aanvraag indienen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20