Google wil uw bankrekening beheren

De techgigant Google kondigde woensdag aan dat hij samen met de bank Citigroup bankrekeningen gaat aanbieden. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Het is het eerste techbedrijf dat zo ver gaat. Apple, Amazon, Facebook en Uber bieden al betaaldiensten aan, van kredietkaarten tot online betalingssystemen, maar Google is de eerste die bankrekeningen aanbiedt.

Google rolt de dienst volgend jaar uit, maar voorlopig alleen in de VS. ‘We bekijken hoe we via Google Pay slimme bankrekeningen kunnen aanbieden, terwijl mensen wel bij hun bank kunnen blijven’, zegt een woordvoerder. Die slimme rekeningen geven meer inzicht in uw financiën en bevatten tools om uw budget beter te beheren. Alle rekeningen blijven wel op naam van de bank.

Privacy

Eerdere pogingen van grote techbedrijven om in de financiële wereld te infiltreren, stuitten regelmatig op hindernissen. Consumenten vertrouwen de techwereld niet meer met hun privacy na onder meer het Cambridge Analytica-schandaal bij Facebook.

Google zal dus wel wat uit de kast mogen halen om zich te bewijzen. Hoewel uit een recent onderzoek van de consultant McKinsey blijkt dat 58 procent van de respondenten zijn geld zou toevertrouwen aan de zoekrobot. Hij verslaat daarmee Apple en Facebook, maar niet Amazon.

‘Google is sowieso al een dienstverlener. Je stelt een vraag en krijgt meteen een antwoord. Dat doet mensen vertrouwen op je capaciteiten. Apple en Facebook bieden gewoon een product aan dat je gebruikt. Daar zit volgens mij het verschil’, zegt Nilay Patel van The Verge op de zakenzender CNBC.

Google is naar eigen zeggen niet van plan de data te verkopen.

Banken

Voor traditionele banken is dit een nieuwe horde. Lang hadden ze schrik voor de concurrentie van kleine fintechbedrijfjes, maar de druk zou nu wel eens van Big Tech kunnen komen.

Vorig jaar was Amazon nog in gesprek met JPMorgan Chase voor bankrekeningen, Apple lanceerde samen met Goldman Sachs een kredietkaart, Facebook wil zijn eigen digitale munt libra lanceren, naast het betalingssysteem Facebook Pay en ook Uber kondigde al aan dat het in de financiële wereld wil stappen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20