Google wil opnieuw naar u luisteren

Google wil opnieuw beginnen met het luisteren naar audio-opnames van toestellen die stemactivatie gebruiken.

Het idee is best eenvoudig: stukjes audiocommando, zoals ‘OK Google’ en de daaropvolgende instructies, worden beluisterd door ingenieurs van Google. Daar analyseert het bedrijf vervolgens hoe de software verfijnd moet worden. De software van Google is artificiële intelligentie (AI), die uit zichzelf leert hoe goed de commando’s worden overgezet. Als mensen de AI een handje helpen, gaat dat proces nog wat sneller.

Afluistersoftware

Dat deed Alphabet, het moederbedrijf van Google al, tot er in september 2019 heisa over ontstond. Dus schafte Google in allerijl de praktijk af, ook al onder druk van een Duitse rechtszaak.

Maar om de techniek te verbeteren, is afluisteren nodig. Dus wil Google opnieuw van zijn gebruikers vragen om de audiofragmenten te delen. Dat is wel een cruciaal verschil met de vorige editie van het systeem. Vanaf nu moeten klanten zelf beslissen of ze Google willen toelaten om mee te luisteren, weet techwebsite The Verge.

Daarvoor zouden mensen die verschillende softwares van Google gebruiken, zoals Google Assistant of Google Home, een mailtje krijgen met die vraag.

Amazon en Microsoft in hetzelfde bedje ziek

Overigens is Google niet de enige boosdoener in het afluisterverhaal. Ook Microsoft en Amazon moesten toegeven dat hun home assistants regelmatig de klanten afluisterden. De bedrijven bezwoeren toen dat het om een verbetering van de software ging

De gegevens die Google mag beluisteren, zullen 18 maanden worden opgeslagen en vervolgens verwijderd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20