Google past zoeksuggesties aan voor Amerikaanse verkiezingen

De zoekmachine Google zal niet langer zoekopdrachten aanvullen als ze beweringen voor of tegen een bepaalde kandidaat verspreiden. Zo wil het bedrijf de verspreiding van misinformatie tegengaan.

In normale omstandigheden vult Google uw zoektermen aan met gelijkaardige opdrachten waar veel op gezocht wordt. Als u tot nu toe op Donald Trump zocht, kreeg u automatisch de suggestie dat Trump racistisch zou zijn, omdat veel mensen daarop zoeken.

Vanaf nu is dat dus niet meer zo. Google kondigde donderdag aan dat het ‘alles dat kan geïnterpreteerd worden als een claim voor of tegen een kandidaat of partij’ uit de zoeksuggesties haalt. Ook misinformatie over stemmen via post wordt verwijderd.

Prominent

‘We willen voorzichtig zijn met de informatie die we in de verf zetten in de zoekbalk door de prominente positie die het heeft’, zegt een Google-directeur aan de zakelijke nieuwswebsite Business Insider. ‘Maar dat betekent dus wel dat ook heel onschuldige voorspellingen zullen verdwijnen.’

Op verkiezingsdag zelf neemt Google geen extra maatregelen, maar het houdt zich wel klaar voor een stormloop. ‘We zullen die dag via videocall alles opvolgen om te zien hoe de dingen evolueren en wat we met de nieuwe informatie moeten doen’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20