Je onleesbare doktersbriefje zal binnenkort vertaald kunnen worden door Google

Google Lens, de beeldherkenningstechnologie van het gelijknamige bedrijf, zal binnenkort moeilijk leesbare tekst kunnen ontcijferen.

Waarom is dit belangrijk?

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) begint de voorbije jaren in een stroomversnelling te raken. Bovendien begint de technologie ook een steeds grotere rol te spelen in het dagelijkse leven van miljoenen mensen.

De essentie: Een van de voornaamste redenen waar de technologie voor wordt ontwikkeld, is om doktersbriefjes en voorschriften leesbaar te maken.

  • Dat maakte de techgigant maandag bekend tijdens zijn jaarlijkse conferentie in India. Google zou voor de ontwikkeling van de feature samenwerken met mensen uit de farmaceutische industrie. 
  • Het bedrijf toonde tijdens het evenement hoe de technologie zal werken. Gebruikers zullen doktersbriefjes en voorschriften kunnen scannen met hun smartphone, waarna de software de schrijfsels omzet naar digitale tekst. Meer specifiek zullen de namen van medicijnen leesbaar worden gemaakt.
  • Google maakte wel meteen duidelijk dat de software nog helemaal niet klaar is en dat er “nog veel werk moet worden gedaan” voordat de feature klaar is voor eindgebruikers.

De achtergrond: Google Lens bestaat al jaren en kan de voorbije jaren steeds meer taken uitvoeren.

  • De software kan een hoop zaken identificeren, zoals een groot aantal soorten planten en dieren. Verder kan Google Lens locaties herkennen, menu’s in restaurants lezen, producten in winkels identificeren en kunstwerken herkennen.
  • Google Lens kan ook worden gebruikt om tekst in afbeeldingen te selecteren en te kopiëren. Die tekst kan vervolgens worden gedeeld of gebruikt in andere toepassingen. De software kan zelfs teksten vertalen.
  • Handgeschreven teksten kunnen nu al gelezen worden door Google Lens. Toch werkt dat proces nog niet perfect. Voor doktersbriefjes en voorschriften kunnen worden gelezen, is dus nog wat werk aan de winkel.

(ns)

Meer