Google wordt in VK voor rechter gesleept: gebruikersdata verzameld via iPhone-tracking

Google wordt aangeklaagd bij het Britse Hooggerechtshof door een collectief met zakenman Richard Lloyd aan het hoofd. ​Die beweert dat de internetgigant gegevens van miljoenen iPhone-gebruikers heeft gevolgd. Het collectief eist een schadevergoeding van miljarden ponden.

Het Britse collectief met aan het hoofd Richard Lloyd beweert dat Google illegaal persoonlijke gegevens van iPhone-gebruikers heeft ontfutseld. Dit door de internetgeschiedenis te volgen en deze te gebruiken om een winstgevende, gerichte reclamedienst te verkopen.

Antony White, advocaat van Google, meende op de eerste dag van een voorlopige tweedaagse hoorzitting in het Verenigd Koninkrijk dat zo’n ‘class action’-rechtszaak, zoals die in de Verenigde Staten vaak wordt gehouden, enkel in het VK kan doorgaan als slachtoffers van de data-inbreuken zelf naar de rechter stappen.

Schadeclaims

‘Ik zeg niet dat het verlies van gegevens geen ernstige gevolgen kan hebben maar het is niet zo dat die altijd recht geeft op een schadevergoeding.’ voegt Anthony White nog toe.

De rechtszaak namens meer dan vijf miljoen iPhone-gebruikers draait dus vooral rond welke schadevergoeding er betaald moet worden aan de consumenten. De meerdere datalekken kunnen gebruikt worden als bewijs om die schadevergoeding te eisen. Het zou gaan over meer dan drie miljard Britse pond (3,5 miljard euro).

Verantwoording van Google

‘Google verdient elk jaar miljarden ponden aan reclame-inkomsten op basis van de gegevens van de consumenten’, geeft Lloyd aan in een verklaring aan de Amerikaanse pers. ‘Het is logisch dat wanneer ze profiteren en misbruik maken van persoonsgegevens, ze ter verantwoording worden geroepen.’

Lloyd heeft niet enkel Google in het vizier, ook andere internetgiganten staan op zijn radar. Zo wist hij te vertellen dat Facebook, TikTok and YouTube ook een rechtszaak konden verwachten. Als de rechtszaak toch zou doorgaan zou het wel eens een tsunami kunnen worden van rechtszaken.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20