Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Google en Antwerpen digitaliseren 100.000 historische boeken

Logo Business AM
Tech

25/03/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Het project moet historische bibliotheken helpen conserveren. - Jan Woitas/Picture Alliance

In samenwerking met de stad Antwerpen gaat Google meer dan honderdduizend historische boeken digitaliseren. De operatie maakt deel uit van een project om delen van de wereldwijde literatuurgeschiedenis te conserveren. Google zal in Antwerpen kunnen putten uit werken van het Museum Plantin-Moretus en Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Google gaat volgend jaar met de digitalisering van start. Het project zal zich richten op boeken die oorspronkelijk tussen de zestiende en de negentiende eeuw waren gepubliceerd.

Rechtenvrij

Het Museum Plantin-Moretus is vernoemd naar Christoffel Plantijn, die in de zestiende eeuw een van de grootste uitgeverijen van de hele wereld leidde. Het museum stelt meer dan 32.000 boeken voor digitalisering ter beschikking. Daarnaast biedt ook de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience meer dan 60.000 werken aan.

Daardoor zal uiteindelijk een collectie van meer dan 100.000 boeken gedigitaliseerd kunnen worden. De titels zijn vrij van auteursrechten. Na de digitalisering zullen de werken voor iedere geïnteresseerde toegankelijk zijn op het platform van Google Books en op de websites van de twee Antwerpse instellingen.

De gedigitaliseerde werken zullen de volgende jaren geleidelijk beschikbaar worden. Google zegt te verwachten dat het hele proces in totaal ongeveer drie jaar in beslag zal nemen. Die spreiding is onder meer bedoeld om te vermijden dat de toegang tot de boeken voor een relatief langere tijd onmogelijk zou worden.

Wetenschappelijke waarde

Eens de digitalisering is gebeurd, zullen de boeken niet alleen virtueel kunnen worden geraadpleegd, maar ook alle teksten zullen kunnen worden doorzocht. Dit zal wetenschappers toelaten om de inhoud op een snelle, gemakkelijke en gerichte manier te doorzoeken.

De betrokken bibliotheken wijzen erop dat hun collecties van grote waarde zijn voor het wetenschappelijk onderzoek. Ze voegen eraan toe dat het digitaliseringsproject voor het onderzoek een belangrijke stimulans zal blijken. Google digitaliseerde eerder al collecties van de Gentse Universiteitsbibliotheek. Dat gebeurde ook al met de bibliotheken van de universiteiten van Stanford, Harvard en Oxford.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks