Google en Antwerpen digitaliseren 100.000 historische boeken

In samenwerking met de stad Antwerpen gaat Google meer dan honderdduizend historische boeken digitaliseren. De operatie maakt deel uit van een project om delen van de wereldwijde literatuurgeschiedenis te conserveren. Google zal in Antwerpen kunnen putten uit werken van het Museum Plantin-Moretus en Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Google gaat volgend jaar met de digitalisering van start. Het project zal zich richten op boeken die oorspronkelijk tussen de zestiende en de negentiende eeuw waren gepubliceerd.

Rechtenvrij

Het Museum Plantin-Moretus is vernoemd naar Christoffel Plantijn, die in de zestiende eeuw een van de grootste uitgeverijen van de hele wereld leidde. Het museum stelt meer dan 32.000 boeken voor digitalisering ter beschikking. Daarnaast biedt ook de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience meer dan 60.000 werken aan.

Daardoor zal uiteindelijk een collectie van meer dan 100.000 boeken gedigitaliseerd kunnen worden. De titels zijn vrij van auteursrechten. Na de digitalisering zullen de werken voor iedere geïnteresseerde toegankelijk zijn op het platform van Google Books en op de websites van de twee Antwerpse instellingen.

De gedigitaliseerde werken zullen de volgende jaren geleidelijk beschikbaar worden. Google zegt te verwachten dat het hele proces in totaal ongeveer drie jaar in beslag zal nemen. Die spreiding is onder meer bedoeld om te vermijden dat de toegang tot de boeken voor een relatief langere tijd onmogelijk zou worden.

Wetenschappelijke waarde

Eens de digitalisering is gebeurd, zullen de boeken niet alleen virtueel kunnen worden geraadpleegd, maar ook alle teksten zullen kunnen worden doorzocht. Dit zal wetenschappers toelaten om de inhoud op een snelle, gemakkelijke en gerichte manier te doorzoeken.

De betrokken bibliotheken wijzen erop dat hun collecties van grote waarde zijn voor het wetenschappelijk onderzoek. Ze voegen eraan toe dat het digitaliseringsproject voor het onderzoek een belangrijke stimulans zal blijken. Google digitaliseerde eerder al collecties van de Gentse Universiteitsbibliotheek. Dat gebeurde ook al met de bibliotheken van de universiteiten van Stanford, Harvard en Oxford.

Meer