Goldman Sachs wil crypto-dip kopen: “We zien echt interessante mogelijkheden, die veel verstandiger geprijsd zijn”

De Amerikaanse grootbank Goldman Sachs wil van de malaise op de cryptomarkt gebruik maken om enkele koopjes te doen. De investeringsbank, één van de grootste ter wereld, heeft tientallen miljoenen dollars veil om in cryptobedrijven te steken die zware klappen hebben gekregen na de implosie van exchange FTX.

Waarom is dit belangrijk?

Crisis in cryptoland. De koersen van de grootste munten kenden dit jaar een enorme terugval, en verschillende middelgrote cryptobeurzen en -banken werden failliet verklaard na een liquiditeitscrisis. Het groteske fraudeverhaal rond cryptobeurs FTX betekent misschien nog de grootste opdoffer voor de industrie. De interesse van Goldman betekent echter dat de sector verre van dood is.

In het nieuws: “Never waste a good crisis”, denkt Goldman Sachs.

  • De Amerikaanse financiële instelling vindt dat er, na het FTX-debacle, een grote behoefte is aan betrouwbare spelers op de cryptomarkt.
  • Bepaalde bedrijven hebben – soms ten onrechte – hun waardering zien tuimelen. Goldman hoopt nu op de juiste match aan een zacht prijsje: “We zien echt interessante mogelijkheden, die veel verstandiger geprijsd zijn”, vertelde Mathew McDermott, Goldman’s hoofd digitale activa, aan het persbureau Reuters.
    • Over welke bedrijven het gaat, werd niet toegelicht.

Crypto-believer

Context: Goldman lijkt, in de traditionele financiële wereld, een van de grootste crypto-believers te zijn. Zo investeerde de grootbank al in 11 bedrijven in de cryptosfeer, weet Reuters. Deze firma’s richten zich op compliance-, data- en blockchain-diensten.

  • Ook biedt de Wall Street-kolos beleggers sinds vorig jaar Bitcoin-derivaten aan en voerde het bedrijf in maart zijn eerste over-the-counter cryptohandel uit.
  • Daarbovenop stemde Goldman er eind april voor het eerst mee in dat een klant Bitcoin gebruikte als onderpand bij een contante lening.
  • Maar Goldman ziet het nog groter. Het speciale team voor digitale activa van de bank besteedt namelijk steeds meer tijd aan het tokeniseren van reële activa. “We kunnen verschillende aspecten van de markten digitaliseren”, legde het hoofd van deze pro-cryptodivisie eerder dit jaar uit.
    • Dankzij tokenisatie krijgen kleine beleggers toegang tot activa die vroeger buiten hun bereik lagen.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20