Goldman Sachs: “Koop nu grondstoffen, maak je later zorgen over de recessie”

In een recent beleggingsrapport getiteld ‘Buy commodities, worry about the recession later’ voorspellen analisten van investeringsbank Goldman Sachs rooskleurige tijden voor grondstoffen. Overige Wall Street-spelers laten echter een ander geluid horen.

Supercyclus

Beleggers zouden grondstoffen moeten kopen omdat een recessie buiten Europa het komende jaar onwaarschijnlijk is, meent Goldman Sachs. “Onze economen achten het risico van een recessie buiten Europa in de komende 12 maanden betrekkelijk gering”, klinkt het. “Met olie als laatste redmiddel in een tijdperk van ernstige energietekorten, denken wij dat de terugval in het gehele oliecomplex een aantrekkelijk instapmoment biedt voor langetermijnbeleggingen.”

“Macrogegevens wijzen op een vertraging, maar geen inkrimping, aangezien zwakte in de maakindustrie wordt afgezet tegen een nog steeds sterke dienstensector, deels surfen op een reishausse … Volgens onze economen zullen we waarschijnlijk nog een tijdje in deze late fase van de supercyclus blijven”, citeert Business Insider de Goldman-analisten.

Matige zomer, sterke winter?

Beleggers in grondstoffen hebben een matige zomer gekend; zowel de vrees voor een recessie als de monetaire verkrappingsmaatregelen van de centrale banken haalden de prijzen naar omlaag.

Ruwe aardolie in het bijzonder heeft een van zijn slechtste maandelijkse prestaties in acht jaar geboekt, terwijl andere aardolieproducten en metalen ver onder hun eerdere hoogtepunten blijven. Een ideaal instapmoment dus, volgens Goldman.

De koopprijzen van de meeste grondstoffen staan nog steeds op historische hoogten; zo kost olie nog steeds rond de 100 dollar per vat en leg je voor een ton koper ruim 8.000 dollar neer (in maart schoot de prijs van het metaal nog naar een recordniveau van 10.900 dollar). De grondstoffenhausse werd onder meer aangewakkerd door de Russische invasie in Oekraïne en de bedreiging die het conflict betekende voor de productieketen.

Krap aanbod

De zakenbank beklemtoont daarnaast dat het aanbod op bepaalde fysieke grondstoffenmarkten het krapste is in decennia (weer wordt de olie-industrie genoemd), en dat het nog krapper kan worden. Dat zou de prijzen weer hoger stuwen.

Daarnaast verwacht Goldman dat met name basisproducten voor energie en landbouw de grondstoffensector naar nieuwe prijspieken zullen leiden wanneer de winter aanbreekt; materialen voor verwarming en voedsel zullen dan immers broodnodig zijn.

Tegengeluid

Andere belangrijke banken op Wall Street zijn de laatste maanden echter voorzichtiger geweest over de vooruitzichten voor grondstoffen. Onder hen Citigroup, dat in juli waarschuwde dat ruwe olie tegen het eind van dit jaar tot 65 dollar per vat zou kunnen zakken. In tegenstelling tot Goldman rekent Citi wel op een forse recessie, die de vraag serieus zal drukken.

Hoe dan ook: de markt zal, gezien de geopolitieke en macro-economische situatie, wel nog een tijdje in onzekerheid leven.

(mah)

Meer