Goldman Sachs: “Aardgas zal de komende twee decennia essentieel blijven voor de Europese energiebevoorrading”

Europese overheden zetten nu volop in op kernenergie om de groene transitie soepel te laten verlopen. Ook België, dat een kernuitstap lange tijd niet wou lossen, heeft beslist om enkele centrales langer open te houden. De Amerikaanse bank Goldman Sachs merkt wel op dat kernenergie de energiemarkt niet zal transformeren. “Aardgas zal de komende twee decennia essentieel blijven voor de Europese energiebevoorrading”, klinkt het.

Nu de Europese lidstaten gebukt gaan onder een energiecrisis, zijn veel regering op zoek naar alternatieven voor de fossiele brandstoffen. Verschillende instanties, waaronder het IMF, hebben al opgeroepen om de huidige crisis aan te grijpen om de energietransitie op kruissnelheid te brengen.

Kernenergie wint opnieuw aan populariteit

Om die overgang naar groene energie vlot te laten verlopen, zetten veel landen nu in op nucleaire energie. De opwekking van kernenergie genereert namelijk vrijwel geen broeikasgassen, wat essentieel is om de klimaatverandering tegen te gaan en de energiebevoorrading veilig te stellen. Zelfs België heeft beslist om een volledige kernuitstap uit te stellen. Ons land heeft daarvoor een principeakkoord gesloten met Engie. Daarin staat dat de jongste kernreactoren in ons land, Doel 4 en Tihange 3, langer zullen openblijven. België wordt overigens mede-eigenaar van die reactoren.

In Duitsland zei de bondskanselier Olaf Scholz dat het logisch is om de kernreactoren na dit jaar nog open te houden. Normaal willen onze oosterburen de laatste drie actieve kernreactoren voor het einde van het jaar sluiten. Maar door de energiecrisis rijpen dus de geesten om een andere weg in te slaan. Duitsland is immers in grote mate afhankelijk van Russisch gas, maar die leveringen (via Nord Stream 1) zijn de afgelopen maanden fors verminderd.

“Kernenergie zal essentieel blijven”

Goldman Sachs merkt in een rapport op dat nucleaire energie de komende jaren een belangrijke rol zal spelen. “Maar het zal de sector niet transformeren”, klinkt het. De analisten van de Amerikaanse bank verwachten dat aardgas de komende twee decennia essentieel zal blijven voor de energiebevoorrading van Europa.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) genereert kernenergie zo’n 10 procent van de wereldwijde elektriciteit. In geavanceerde economieën loopt dat cijfer zelfs op tot 20 procent.

“Wij denken dat kernenergie niet een van de transformerende technologieën voor de toekomst is”, zegt Michele Della Vigna, analist bij Goldman Sachs, in een interview met CNBC. “Wij denken dat wind- en zonne-energie en waterstof dat wel zijn. We gaan er wel van uit dat kernenergie haar marktaandeel in de Europese energiemix op lange termijn zal behouden.” Volgens de analist is het daarom belangrijk dat bedrijven en overheden in kernenergie blijven investeren.

(fjc)

Meer